Dogovor oko toga čiji je manastir Savina ne može se postići, jer sa Bogom nema trgovine, poručio je večeras ispred ove svetinje u Herceg-Novom profesor Bogoslovskog fakuleta iz Foče Darko Đogo.

Litije crna gora februar 202016.jpg

Đogo, koji je prethodno učestvovao u litiji za odbranu svetinja ulicama Herceg-Novog, istakao je da jevanđeljski kriterijumi dobročinjenja i ljubavi ne poznaju trgovinu, što je i svetosavski put pravoslavnog naroda.

„Svi mi kada odemo u litiju tražimo čovjeka u drugom i, hvala Bogu, pronalazimo ga. Svijeća koju nosite rasvjetljava put, jer smo se uputili ka Carstvu nebeskom“, naveo je Đogo.

On je naveo da je u suštini svake svetinje da donosi vječito vjernicima, zbog čega se i pred samu Svetu tajnu pričešća kaže „svetinje svetima“.

„Ovi naši hodovi, kroz čitavu svetosavsku zemlju, jesu osvećenje i svako ko vidi bilo šta drugo u njima - taj u mraku hodi, a mi mu kažemo: 'brate, uzmi svijeću, pridruži se, možda će i tebi ta svijeća razagnati mrak i možda ćeš da vidiš ono svjetlo koje svijetli kroz vijekove'. To svjetlo će nastaviti da svijetli kroz vijekove i kada nas ne bude, kad naša djeca budu rekla: 'naši su očevi oni koji su na litijama razgonili mrak, koji su svijećama rasvjetljavali Crnu Goru'“, naveo je Đogo.

Litiji, kojoj su prisustvovali i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, predsjednik opštine Herceg-Novi Stevan Katić i potpredsjednik Danijela Đurović, obratio se i nastojnik manastira Savina otac Makarije, koji je pročitao proglas sveštenika jedne parohije u blizini Beograda.

„Ne hodamo samo za spas svetinja u Crnoj Gori, već i za spas svetinja na Kosovu i Metohiji, u Dalmaciji, Republici Srpskoj, BiH. Stavimo se u poziciju da je neko došao da uzme naše crkve. Ako sada ne izađemo, i nama može isti problem da zakuca na vrata“, poruka je Novljanima iz Beograda.

U programu koji je uslijedio učestvovali su Teodora Kovač iz Republike Srpske koja je govorila svoju pjesmu „Pismo braći“ i glumac Hercegnovskog pozorišta Mićo Lalović koji je kazivao stihove pjesnika Matije Bećkovića posvećene Bogorodici Trojeručici.