U Ljubinju su danas osveštane spomen-soba i spomenik u znak sjećanja na 62 borca iz Ljubinja i drugih mjesta koji su poginuli u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Ljubinje spomenik1.jpg

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je novinarima da je dugo vremena prošlo do osveštanja spomenika poginulim borcima Ljubinja koji su dali ogroman doprinos za odbranu Ljubinja i stvaranje Republike Srpske.

"Ovo je prilika da se oda pošta našim poginulim saborcima jer oni su dali najviše za odbranu Srpske, kao i priznanje svim pripadnicima vojske i Ministarstva unutrašnjih poslova na odlučujućem doprinosu stvaranju Republike Srpske", istakao je Savčić.

On je dodao da je ovo i prilika da se evociraju uspomene na događaje, ali i na današnje vrijeme, ne samo kada je u pitanju položaj boraca i njihova društvena uloga u Srpskoj, nego kada je u pitanju ukupna situacija na ovim prostorima.

Savčić je izrazio želju da u narednom periodu živimo u miru i budemo posvećeni nekim drugim pitanjima i izgradnji Republike kako bi svi udobnije i srećnije u njoj živjeli.

On je istakao da se mora istaći spremnost da se brani ono što je stvoreno krvlju u proteklom ratu.

Savčić je ukazao da gotovo nema dana kada se nekom inicijativom, bez obzira da li dolazila iz BiH ili međunarodne zajednice ne bi prekrajala neka pitanja na štetu jednog naroda, što nikako ne garantuje budućnost BiH kao države, niti garantuje budućnost narodu za bezbjedan život na ovim prostorima.

Ljubinje spomenik2.jpg

Savjetnik ministra boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milan Torbica istakao je da mu je čast da je prisustvovao osveštanju spomen-sobe i spomenika za poginule borce Ljubinja i Hercegovine.

"I nama i svima koji dođu u Ljubinje ovo će biti sjećanje na to što se dešavalo, a mladim generacijama putokaz kako da žive i rade, da nikad više ne bude rata. Da imamo što manje spomenika, živimo u miru i slozi", poručio je Torbica.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Ljubinje Dušan Koljibabić rekao je da je ova organizacija prije sedam mjeseci pokrenula inicijativu sa ciljem da se do dana formiranja ljubinjskog bataljona izgradi spomen-soba i spomenik poginulim borcima u Ljubinju.

Otac poginulog borca Simo Pešut, čiji sin je poginuo braneći Ljubinje i cijelu Hercegovinu, poželio je vječnu slavu njemu i svim poginulim borcima.

Ratni komandant ljubinjskog bataljona, major u penziji Slaviša Sikimić rekao je da je ovaj bataljon branio liniju fronta dugu 25 kilometara.

"Ponosan sam na dvije stvari, na svoje borce što su bili humani ljudi i nijedan ratni zločin nisu počinili", istakao je Sikimić.

Cvijeće na spomenik poginulim borcima položili su predstavnici boračkih organizacija istočne Hercegovine, porodica poginulih boraca i udruženja proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata.