U gradovima širom Crne Gore i večeras se održavaju molebani i litije u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Litije crna gora februar 202020.jpg

Litiju u Podgorici predvodio je iguman Visokih Dečana arhimandrit Sava Janjić.

Pivljani su krenuli pješke od Pivskog manastira do crkve Svetog Jovana Krstitelja u Plužinama gdje su prisustvovali molebanu i litiji.

Kolonu koja je prešla dionicu dugu desetak kilometara predvodili su igumani Pivskog i manastira  Zagrađe, Jeftimije i Lazar, plužinski paroh, jerej Mirosla Mihailović i arhimandrit kijevsko-pečerske larve, Petar Petrić.
Poslije molebana koji je služen u crkvi svetih apostola Petra i Palva grdskim ulicama Bijelog Polja do crkve u Nikoljcu krenula je litija, koju je pored episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija predvodio episkop raško-prizrenski Teodosije.
Litije crna gora februar 202018.jpg
 
Obraćajući se građanima na gradskom trgu Vladika Joanikije je kazao da je narod, boreći se protiv diskriminacije, sabrao u narodnu skuštinu.  
 
„Ovdje se pravi jedan presedan u Crnoj Gori da se ovaj nesrećni zakon koji je zapravo bezakonje i udar na pravni poredak u Crnoj Gori,  da bi istom modelu šiptari Hašim Tači i Hradinaj oteli srpske crkve na Kosovu i Metohiji, Visoke Dečane , Pećku parijaršijuju, Ljevišku po istom modelu, to je dogovor“, kazao je vladika Joanikije.  
IMG_20200223_14304.jpg
 
Episkop raško –prizrenski Teodosije je kazao da su „naši sveti vladari,  arhieposkopi, patrijarsi, znali šta može sačuvati biće našeg naroda“.

„Zato je podignuta Studenica,  Hilandar, Pećka patrijaršija, Dečani, Ostrog, Cetinjski manastir i mnoge naše svetinje posijane  po svim srpskim zemljama. Oni su znali da jedino svetinje mogu sačuvati dušu našega naroda i to u najtežim vremenima, u ropstvu, stradanju, a evo i  ovo naše vreme, kako u našim Krajinama, Slavojniji, BiH, na Kosovu i Metohiji,   čega smo se držali ako ne svetinja . Svetinje su nas sačuvale i mi zato  gdje god danas da živimo naše svetinje ne damo drugima“, poručio je epsikop Teodsije. 

Litije su organizovane u Nikšiću, Budvi, Beranima, Baru, Herce-Novom, Mojkovcu, Žabljaku.

Litije crna gora februar 202015.jpg

Litije crna gora februar 202016.jpg

Litije crna gora februar 202019.jpg

Litije crna gora februar 202014.jpg