Udruženje pčelara "Leotar" iz Trebinja realizuje projekat obuke za pčelare. Planirana je škola pčelarstva za mlade u ovom poslu, u trajanju od šest mjeseci i studijsko putovanje u Austriju za pčelare profesionalce. Ove aktivnosti finansira USAID, kroz projekat Farma II.

nedjo pazin med.jpg

Tokom edukacije proći će se kroz sve segmente bavljena pčelarstvom. Škola traje od marta do novembra i ona je za zainteresovane proizvođače besplatna.

"Prednost će imati osobe ženskog pola koje žive u ruralnim područjima. Obuka daje odgovore na brojna pitanja - od toga šta je pčelarstvo, preko bolesti pčela i drugih važnih stvari koje će pomoći mladim proizvođačima. Cilj je da se pedesetak pčelara obuči da se bave ovom proizvodnjom i sutra žive od nje", ističe Radivoje Maksimović, diplomirani inženjer pčelarstva, koji će držati predavanja.

Za profesionalce - studijsko putovanje

Osim njega, predavači će biti i prof. dr Mića Mladenović, docent doktor Slađan Rašić iz Beograda i Violeta Santrač sa Veterinarskog instituta "Dr Vaso Butozan" iz Banja Luke.

Za one koji su profesionalci u ovom poslu, planirano je studijsko putovanje u Austriju u trajanju od tri dana.

"Cilj je da se posjete proizvođači matica, selekcijski i otkupni centri, otkupne stanice, kao i pčelarski institut u Gracu. Namjera je i upoznati se sa funkcionisanjem apiturizma. Austrija je zemlja koja je pozitivan primjer kad je riječ o pčelarstvu. Dobri su proizvođači matica, ali i pčelari, a ovaj sektor je dobro uređen", ističe Maksimović.

Obuka je besplatna

Obuka za pčelare početnike je besplatna, a kad je riječ o studijskoj posjeti Austriji, predviđeno je sufinansiranje gdje će i polaznici obuke učestvovati.

Značaj edukovanja za pčelare je veliki. Prema njegovim riječima, Trebinjci su dosta zainteresovani za ovakve vidove usavršavanja znanja.

"Pčelari su dosta zainteresovani, svake godine se organizuju razni vidovi obuke - predavanja i škole pčelarstva. Među onima koji su prošli te škole su i pčelari profesionalci koji danas žive od toga. Neki od njih se prije toga nisu bavili ovom proizvodnjom, a danas imaju 100 ili 200 košnica. Dobiti informacije od stručnjaka iz navedene oblasti je veoma bitno. Obuke bi trebalo da budu sastvani dio bavljenja ovog posla. U Njemačkoj prvo ide škola pčelarstva tri godine pa se tek onda neko može baviti time", zaključuje profesor Mladenović.