Policijska uprava Trebinje pozvala je građane da prilikom paljenja vatre na otvorenom obrate pažnju na okolinu, da uzmu u obzir vremenske prilike i sve druge okolnosti koje mogu uticati na širenje vatre, kao i da je ne ostavljaju bez nadzora.

pozar.jpg

Zakon o zaštiti od požara koji je stupio na snagu u novembru 2019. godine, kao jednu od mjera zaštite od požara zabranjuje paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještenja vatrogasno-spasilačke jedinice.

Iz trebinjske Policijske uprave su naveli da isti zakon za fizička lica propisuje i novčane kazne od 100 do 1.000 KM ukoliko pale korov i drugi poljoprivredni otpad bez obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice, kao i ako ne preduzme sve potrebne mjere i radnje s ciljem sprečavanja širenja vatre.

S obzirom na to da se zbog povoljnih vremenskih uslova očekuje čišćenje poljoprivrednih parcela, Policijska uprava Trebinje apeluje da svi vlasnici, kao i druga lica koja učestvuju u paljenju vatre obavijeste najbližu vatrogasnu jedinicu, da vatru ne ostavljaju bez nadzora i da prije nego što napuste parcelu provjere da li je vatra ugašena.

Oni koji ne preduzmu mjere predostrožnosti prilikom paljenja vatre, te izazovu materijalnu štetu policija će sankcionisati u skladu sa važećim zakonskim propisima.