Episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije rekao je u Podgorici da su litije u Crnoj Gori izraz vrhunske brige za Boga i Božije i ljude i ljudskost i prema državi i prema društvu.

vladika dimitrije podgorica.jpg

- Po umu i srcu mi je jedna misao Dostojevskog, a rekao je da će ljepota spasiti svijet. I kad gledam sve ovo što se danas događa u Crnoj Gori ta misao se potvrđuje. Mislio sam da je ona prenaglašena, ali sam pogriješio jer vrhunska ljepota je lik našega Gospoda i njegova žrtva. Svaki čovjek je ljepota koja će spasiti svijet koji živi za budućnost ove djece - rekao je vladika Dimitrije.

On je u obraćanju vjernicima ispred hrama Hristovog Vaskrsenja, po završetku molitvene litije centrom Podgorice u pratnji nekoliko desetina hiljada vjernog naroda, istakao da su u litijama sabrani da pokažu da ih se tiče i da ih je briga i da nisu ravnodušni.

Vladika Dimitrije je rekao i da su litije izraz brige za Boga i ljudskost i prema svijetu i prema državi.

- Zato smo dužni i odgovorni da pazimo ovu tajnu i da ne dozvolimo ovima koji nas klevetaju da nešto rušimo, ali mi ništa ne rušimo, nego gradimo i gradimo naša srca i gradimo društvo u kojem živimo - istakao je episkop zahumsko-hercegovački.

Podgorički paroh otac Predrag Šćepanović pohvalio je narod koji već dva mjeseca dolazi na litije i dodao da je, osim episkopa Dimitrija, u Podgorici i arhimandrit Sergije iz Čikaga.

Otac Šćepanović je obavijestio prisutne da je u glavni grad Crne Gore stigao i otac Predrag Popović i desetoro vjernika iz Velike Plane, koji su pješačili 12 dana do Podgorice.

Sveštenstvo je, kao i tokom prethodnih litija, pozvalo građane da ne nose politička obilježja.

Litija je protekla u mirnoj i dostojanstvenoj atmosferi, a ovo je osma sedmica od kada se služe molebani Bogorodici i molitvene litije u Podgorici od usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti kojem su se Srpska pravoslavna crkva i vjernici u Crnoj Gori oštro usprotivili.