U Muzeju Hercegovine otvorena je izložba fotografija "70 godina plivačkog sporta u Trebinju", na kojoj su posjetioci mogli da se prisjete pionirskih dana plivanja i vaterpola u rijeci Trebišnjici.

plivanje sport (1).JPG

Otvarajući izložbu, gradonačelnik Trebinja Miko Ćurić je posjetio da su 50-ih godina sportovi na vodi postali popularni dio ne samo sportskog, već i društvenog života u Trebinju.

"Osim što su bili dobri sportisti, ljudi koji su bili uključeni u rad plivačkog kluba Leotar bili su i vrijedni entuzijasti koji su svojim zalaganjem proslavili vodene sportove ne samo u gradu, već i u bivšoj državi", naveo je Ćurić.

On je istakao da su vaterpolisti devet puta bili prvaci BiH, dok je prva seniorska titula došla u Trebinje 1954. godine, a juniorska 1951. godine.

plivanje sport (2).JPG

Predsjednik Društva prijatelja Trebinja Mihajlo Tešanović rekao je da se na fotografijama mogu vidjeti plivački i vaterpolo sport od nastanka do današnjih dana.

"Na fotografijama se vide mnogi akteri i svjedoci tog vremena kada je grad ispisivao svoje prve stranice sportske istorije. Očekujemo da će se ove godine završiti izgradnja zatvorenog bazena, koji će dati podstrek plivačkom sportu, masovnosti i izroditi neke nove šampione", istakao je Tešanović.

Izložbu je pripremilo Društvo prijatelja Trebinja u saradnji sa Muzejom Hercegovine.

plivanje sport (3).JPG