Kvalitet vazduha tema je komšijskih odnosa u selu Čestereg, nadomak Zrenjanina. Slučaj je završio i na sudu, a epilog su neobično veliki sudski penali. Naime, porodica Kovačević obavezna je da prvom komšiji isplaćuje 20 hiljada dinara dnevno /oko 330 KM/, sve dok na farmi pilića koju posjeduje u dvorištu, emituje neprijatne mirise preko dozvoljene mjere. Iako su zbog toga okončali porodični posao, ostao im je dug od preko šest miliona dinara, koje komšija planira da uplati u humanitarne svrhe.

farma pilica.jpg

Dvadeset hiljada dinara dnevno – toliko komšiji plaćaju zbog – neprijatnih mirisa. Porodični posao tako je za njih prošle godine postao opterećenje.

"Pa planovi su da sad zatvorim ovo, da ne držim više piliće i da idem u inostranstvo da radim, jer ove penale ne može niko da plaća", kaže stanovnik Česterega Nikola Kovačević.

Nakon što je isplatio doo penala od milion i 700 hiljada dinara, ostvario je i dio planova, pa je sliku živinarnika iz decembra, zamijenio prizor praznog objekta.

"Istovarili smo sve to, i piliće i sve. I više se nećemo sa tim baviti. Do daljeg, dok ne budemo vidjeli šta se dešava", dodaje.

Sudski nalog da prekinu sa ispuštanjem neprijatnih mirisa nisu uspjeli da ispune. Kažu, u Srbiji ne postoje filteri kojima bi to, na manjim farmama pilića poput njihove, mogli učiniti.

Komšija, za čiju se sudsku pobjedu, zbog neobično velikih penala, čulo mnogo dalje od Česterega, rješenje, kaže, traži duže od decenije. Najprije od vlasnika živinarnika, zatim od inspekcija i na kraju od suda.

"Mi smo bili u kući kao robijaši sa onom narukvicom. Ne možeš da izađeš napolje. Kad hoćeš napolje treba da gledaš da li smrdi ili ne smrdi..Jel to život?", rekao je stanovnik Česterega Nenad Ševarika.

Dva puta je Osnovni sud u Zrenjaninu odbacio njegovu tužbu, uz obrazloženje da nije dokazano kako neprijatni mirisi prelaze dozvoljenu granicu. Apelacioni sud je, međutim, presudio drugačije, a nakon što su komšije odbacile mogućnost zatvaranja objekta, uslijedio je i zahtjev za sudske penale, i to za svaki dan ispuštanja neprijatnih mirisa preko mjere dozvoljene za seosko područje.

"Mi i dalje ne znamo koja je to mjera, jer smo poslije svega toga izvršili mjerenje vazduha prema komšijinom dvorištu koje je uradio Institut za bezbjednost i preventivni inženjering iz Novog Sada i gdje je utvrđeno da koncentracija amonijaka i vodonik-sulfida, koji su nosioci neprijatnih mirisa, nije ni blizu graničnih vrijednosti koje su utvrđene za te supstance", objasnio je stanovnik Česterega Branko Kovačević.

Sud, baš kao ni Ševarika, ovo mjerenje nije prihvatio, kao ni red posađenih tuja i listopadnog drveća koje nazivaju "zelenim pojasom". Tako im se sada naplaćuje dug nastao na osnovu sudskih penala.

Novac planira da da u humanitarne svrhe. Ipak, više nego na komšiju, Kovačevići su ljuti na državu.

"Ništa nismo radili na divlje, ništa nismo radili bez papira, da bi došlo do toga da ipak ne možemo da radimo i da moramo da razmišljamo da moramo da napustimo sve ovo", poručuje Nikola Kovačević.

A da se u ovom slučaju mišljenje države i suda razlikuje, kaže ministar poljoprivrede.

"Nažalost, meni su se ljudi obratili tek kad je postala presuda pravosnažna. Ne znam šta bih vam rekao. Ja imam svoje privatno mišljenje o tome. Ja mislim da farma mora biti na selu. Gdje će biti, ako ne na selu?", smatra ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Ministrova podrška sada im malo znači. S druge strane, u slučaju iz Česterega, ohrabrenje vide Zrenjaninci, koji više od decenije zbog neprijatnih mirisa, vode bitku sa lokalnom kafilerijom. I dalje bez pravosnažne presude.