U Muzeju Hercegovina predstavljena je monografija "Kamen i on" povodom 55 godina kameno-klesarskog rada Nikole N. Šišića autora Novice Šišića.

Monografija nikola sisis2.jpg

Na 92 strane u 11 poglavlja predstavljen je Nikola i njegovih 55 godina rada. O ovom kamenoklesaru, jedinom čovjeku koji se bavi obradom kamena na stari izvorni način uz pomoć špice i macole, a koji umjesto dizalice koristi isključivo svoju fizičku snagu,  napravljeno je niz reportaža i video zapisa.

Nikola Šišić kaže da nikada više ne bi počeo da se bavi ovim poslom na način kao prije 55 godina, kada je imao 15 godina. 

"Kamen ima dušu kao i čovjek i ako ne znaš raditi sa kamenom odustani i nemoj raditi. Od kamena sam sve stvorio i napravio. Hvala kamenu i on je moj život. To je posao koji volim i od kojeg živim. Ljubav i pažnju daš kamenu, a on će ti stostruko uzvratiti", rekao je Šišić.

Monografija nikola sisis1.jpg

Priređivač ove monografije Novica Šišić je istakao da je njenom izdavanju prethodio čitav niz emocija i osjećanja.

"Osjećanje nadmašuje samo jedno, a to je moja sveta dužnost prema onom koji od ovog mnogo, mnogo više zaslužuje. Ne može se reći da slavite 55 godina ako nemate temelj toga. Upravo su to ljudi koji su večeras došli i dali doprinos jer su mome ocu povjerili posao od 1964. godine do današnjih dana. Dovoljno je njehova pogledati ruke, jer one zaslužuju svaku pažnju," rekao je Novica.

Prije promocije prikazan je dokumentarni film o radu Nikoli N. Šišića.