Svako od nas se trudi da mu dom u kome boravi svakodnevno bude uredan i čist. Kako bi to postigli koristimo razne proizvode koji nekada nisu toliko dobri po naše zdravlje zbog velike količine hemikalija od kojih su sastavljeni.

ciscenje.jpg

Umjesto njih, postoje prirodne alternative pomoću kojih ćete jednako dobro očistiti svoj dom, nećete ugroziti svoje zdravlje, a pritom ćete i uštediti.

U nastavku pogledajte koje prirodna sredstva možete koristiti za čišćenje doma.

Sirće

Sirće može biti vaš saveznik za čišćenje gotovo cijelog doma, zbog svog sastava ukloniće i najtvrdokornije fleke i mrlje u kuhinji ili kupatilu.

Možete ga koristiti tako što ćete pomoću njega napraviti sprej i njime čistiti dom.

Sve što je potrebno da uradite kako biste napravili sprej jeste da u litar vode sipate kašiku sirćeta i jednu ili dvije kapi ulja lavande.

Lavanda će ukloniti neprijatan miris sirćeta, tako da nakon čišćenja doma ovim sredstvom nećete osjećati jak miris sirćeta već lavandu.

Sprej koristite tako što ćete njime prati prozore, šporet, sudoperu ili pločice.

Potrebno je da prvo naprskate sredstvo na mjesto koje želite da očistite i sačekate 10 minuta kako bi ono djelovalo. Nakon toga samo lagano uklonite fleke.

Limun

Limun je namirnica koja vam na nebrojeno načina može pomoći da očistite svoj dom. Ukoliko imate mikrotalasnu i ne znate kako da je očistite evo prijedloga: U 400ml vode stavite tri kašike limunovog soka i ubacite u uključenu mikrotalasnu.

Nakon 10 minuta izvadite činijicu sa vodom i limunom i samo obrišite masnoću.

Takođe, limun može skinuti kamenac sa slavina ukoliko iscjedite njegov sok po slavini i sačekate 10 minuta, nakon čega dobro istrljajte slavine sunđerom. 

A kako biste dezinfikovali svoju dasku za sječenje možete je istrljati limunom i na taj način uništiti sve bakterije koje su se skupile na njoj.

So

So takođe može biti korisna prilikom čišćenja kuće, tačnije kuhinje. Njome možete dezinfikovati vaše sunđere za sudove i krpe tako što ćete ih ostaviti pola sata da odstoje u hladnoj vodi sa solju.

Takođe, so može ubiti neprijatne mirise iz vašeg frižidera ukoliko je pomiješate sa kiselom vodom i time očistite frižider.

Pored svega toga, solju možete očistiti i vunene krparice i manje tepihe tako što ćete posuti so po njima i potom ih dobro istrljati, a sve to bez vode. Nakon što dobro istrljate prostirke, samo ih usisajte.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje će vam najviše pomoći za održavanje drvenih i kožnih površina u kući, pa tako će ono biti odlično za poliranje parketa, kao i drvenih polica.

Sve što je potrebno da uradite jeste da nekoliko kapi maslinovog ulja stavite na pamučnu krpu i njime prebrišete sve podove u domu.

A ukoliko ga budete koristili povremeno na pletenom nameštaju, maslinovo ulje će ga zaštititi od pucanja.

Krompir

Ukoliko ne znate kako da očistite slike u vašem domu, i za to imamo rješenje: Narendajte pola kilograma sirovog krompira i stavite da se prokuva u 4l vode. Kada voda provri skinite je sa šporeta i ostavite je da odstoji 24 časa.

Nakon toga, možete početi sa čišćenjem slika tako što ćete ih čistim, odnosno nekorišćenim sunđerom i dobijenom vodom od krompira očistiti.