U Crnoj Gori se od Božića svakog četvrtka i nedelje održavaju masovne litije za spas svetinja koje su ugrožene nontroverznim Zakonom o slobodi veroispovesti. U svim većim gradovima i danas se održavaju molebani i molitvene šetnje. Četiri vladike predvode litije..

IMG_20200216_38108.jpg

U Podgorici se održava moleban i litija koju predvodi vladika raško-prizrenski Teodosije.

Iz više krajeva Podgorice stigle su kolone ljudi: Kuči sa Meduna, iz Lješanske i Riječke nahije, i tako dalje. Mnogi očekuju više desetina hiljada ljudi.

Berane je večeras zasenilo sve - zastavom i bakljama

Herceg Novi opet izašao masovno. Večeras litiju predvodi otac Gojko Perović.

Kolašinci su još jednom litijom gradskim ulicama pokazali neslaganje sa usvojenim Zakonom o slobodi veroispoviesti. Nakon molebana u crkvi svetog Dimitrija građani su krenuli izmenjenom trasom, u odnosu na prethodne litije. Prošli su Ulicom Milivoja Bulatovića, dijelom Ulice Dunje Đokić, pa potom Ulicom Palih partizanki, preko Trga borca, pored Opštine i vratili se do crkve.

Nakon molebana koji je služen u starogradskoj crkvi Sveta Trojica krenula je litija ka crkvi Svete Petke u Budvi. Više hiljada okupljenih uzvikuju "Ne damo svetinje" i "Crna Gora i Srbija to je jedna familija".

Litiju predvode sveštenici Mitroplije crnogorsko-primorske i gradonačelnik Budve Marko Bato Carević.