Saobraćajna policija Republike Srpske od 1. januara ove godine na drugačiji način pravi izvještaje o saobraćajnim nezgodama, saznaje Srpskainfo.

policija.jpg

Umjesto “uzroka”, gdje su nadleženi policijski službenici unosili uzrok saobraćajne nezgode, uveden je “uticajni faktor” kojih ima obavezno više od jednog.

Analizira se da li je put doprinio nastanku saobraćajne nezgode, da li je u vezi sa mogućnošću izbjegavanja nezgode i da li je u vezi sa težinom posljedica.

Riječ je o primjeni CADaS protokola koji je Evropska komisija razvila i koji predviđa da se podaci prikupljaju na nacionalnom niovu, ali prema unaprijed definisanim procedurama kako bi bili uporedivi između država.

Podaci o uticajnim faktorima koriste se kao veoma bitni za analize kod primjene alata za unapređivanje bezbjednosti saobraćaja.

Podsjećamo, Glavna služba za reviziju javnog sekotra RS je u reviziji učinka o prikupljanju i trošenju novca od naknade koju plaćaju vozači prilikom registracije vozila, izrazila skeptičnost u podatke po kojima put i okolina puta kao uzrok saobraćajnih nezgoda učestvuju sa manje od jedan odsto.

Sumnjaju jer faktor puta kao uzrok saobraćajnih nezgoda na putevima u cijeloj Evropskoj uniji učestvuje sa 34 odsto. Oni navode da je metodologija drugačija, ali ipak stanje naših i puteva u Evropskoj uniji, prije svega u zapadnim zemljama, je gotovo neuporedivo.

Primjera radi, Srbija je prešla na CADaS sistem određivanja uzroka saobraćajnih nezgoda i sada se put i okolina puta pojavljuju kao jedan od uzročnika saobraćajnih nezgoda u više od 20 odsto slučajeva.

Saobraćajne nezgode u Srpskoj svake godine kao posljedicu imaju značajan broj poginulih i povrijeđenih, a nisu ni zanemarivi ni troškovi.

Samo u 2018. godini na putevima u Republici Srpskoj je zabilježeno više od 10.000 saobraćajnih nezgoda u kojima je poginulo 130 ljudi.

Više od 3.000 ljudi je lakše ili teže povrijeđeno, a procijenjeni troškovi veći su od 150 miliona KM.