Grad Trebinje će, na prijedlog inicijativnog odbora za organizovanje „Svetovasilijevske litije“ i po blagoslovnu vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija, organizovati sutra, 9. februara, besplatan prevoz za sve vjernika koji žele da učestvuju u litiji i tako pošalju poruku vjernom narodu u Crnoj Gori da ga podržavaju u odbrani vjekovnih svetinja.

sveti vasilije mrkonjici.jpg

Pozivu Grada da ustupe svoja prevozna sredstva odazvale su se sve javne ustanove i preduzeća koja posjeduju autobuse i kombi vozila, kao i privatne prevozničke firme i taksisti.

Autobusi, kombi vozila i taksisti počeće da voze sve vjernike do Mrkonjića od 9.00 časova sa parkinga u bivšoj kasarni „Vojvoda Luka Vukalović“.
„Svetovasilijevska litija“ biće održana u nedjelju, 9. februara, a njeno formiranje najavljeno je u 10.30 časova u rodnom selu Svetog Vasilija Ostroškog – Mrkonjićima u Popovom polju.

Povodom održavanja litije, iz trebinjske Policijske uprave apelovali su na sve vozače koji se sutra budu vozili magistralnim pravcem Trebinje-Ljubinje da poštuju naređenja policijskih službenika.

Litija od Mrkonjića do Trebinja biće duga 30 kilometara.

Nakon „Svetovasilijevske litije“, u trebinjskom Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg, sa početkom u 18.00 časova, biće služen moleban za spas svetinja u Crnoj Gori čije je bitisanje ugroženo usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti.