Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji rekao je da mu je premijer Crne Gore Duško Marković saopštio da je Vlada spremna da privremeno odloži primjenu Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Više izvora Vijestima je potvrdilo da je Varhelji tu poruku prenio na sastanku sa crnogorskom opozicijom.

Marković je navodno ponudio da se primjena Zakona odloži do odluke Ustavnog suda, a u slučaju da bude odbijena inicijativa Mitropolije crnogorsko-primorske, do odluke Suda u Strazburu.

Vijestima je nezvanično iz Vlade objašnjeno da je to logičan potez, jer je zakon leks specijalis i da je vrlo važna ustavnost zakona.

Varhelji je na zajedničkoj konferenciji za medije sa Markovićem poručio da ohrabruje sve strane na dijalog i pronalaženje rješenja u vezi sa Zakonom, te najavio da će se sastati sa mitropolitom  crnogorsko-primorskim Amfilohijem.

Varhelji je rekao da nije na Evropskoj komisiji da govori o Zakonu, već da je na Crnoj Gori da osmisli rješenje o primjeni tog zakona koje bi bilo prihvatljivo svima u državi.

- Svijet posmatra Crnu Goru, ovo je važno pitanje za sve vas. Ohrabrujem vas na dijalog i pronalaženje rješenja koje bi bilo prihvatljivo svima - saopštio je on.