Trebinjskom operativnom centru do 14.00 časova podneseno je oko 60 prijava za štetu čiji je uzrok olujni vjetar tokom protekle noći, a na otklanjanju posljedica nevremena angažovano je oko 50 ljudi, rekao je direktor Javne ustanove „Ekologija i bezbjednost“ Stevan Bekan.

nevrijeme steta trebinje 2020 (3).jpg

Bekan je istakao da se najviše prijava naših sugrađana, njih 21, odnosi na štetu na kućama, dok se 18 prijava odnosi na štetu koju je olujni vjetar napravio na krovovima i haustorima stambenih zgrada.

Prema njegovim riječima, evidentirane su i četiri prijave štete koja je nastala na objektima Centra za informisanje i obrazovanje, Muzeja Hercegovine, Instituta za javno zdravstvo RS i Carinske kancelarije Trebinje.

„Polomljeno je i 15 saobraćajnih znakova, a vjetar je iščupao i sedam većih stabala drveća. Oštećena su i dva automobila“, naveo je Bekan.

On je istakao da je veća materijalna šteta prijavljena na jednom stambenom objektu u naselju Tini, gdje je vjetar u potunosti ispomjerao crijep na krovu.

nevrijeme steta trebinje 2020 (1).jpg

Radnici angažovani na otklanjanju štete prouzrokovane olujnim vjetrom na terenu su od ranih jutarnjih časova, a u toku je i obilazak svih domaćinstva koja su prijavila štetu na svojim objektima.

Na terenu su od jutros radnici Komunalnog preduzeća, Javne ustanove „Ekologija i bezbjednost“, Elektro-Hercegovine, preduzeća „Radnik“, te pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje, dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Lastve, Jasena i Popovog polja, Sportskog ribolovnog društva Trebinje, civilne zaštite Hidroelektrana na Trebišnjici, kao i brojni građani koji samoorganizovano otklanjaju posljedice olujnog vjetra na objektima, parkinzima, zelenim površinama ispred objekata u kojima žive.

nevrijeme steta trebinje 2020 (4).jpg

Svim građanima koji primjete štetu, tokom 24 časa, na raspolaganju je broj: 121 – Gradski operativni centar, putem koga istu mogu da prijave nadležnim organima.

Tokom protekle noći jaki udari vjetra na području Trebinja dostizali su i do 100 kilometara na čas.

nevrijeme steta trebinje 2020 (2).jpg