Optužnicom i mjerama zabrane protiv generala Milomira Savčića, predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske, ponovo se udara na dostojanstvo cijelog srpskog naroda i zato Savčić ima punu podršku boraca iz Hercegovine, poručili su danas predstavnici Koordinacionog odbora boračkih organizacija istočne Hercegovine.

Bors hercegovina.jpg

Predsjednik Koordinacionog odbora boračkih organizacija istočne Hercegovine Slobodan Ilić rekao je na konferenciji za novinare da su Sud i Tužilaštvo BiH ponovo dokazali da rade isključivo protiv srpskog naroda.

On je istakao da Savčić nije kriminalac da bi mu se izricale mjere zabrane.

- Nije on Naser Orić koji je osim zločina koje je radio nad srpskim narodom, poznati kriminalac i u privatnom životu. Vrijeđa nas kao ljude i patriote takav odnos prema generalu - rekao je Ilić.

Predstavnik Koordinacionog odbora boračkih organizacija istočne Hercegovine i predsjednik Boračke organizacije Trebinje Dejan Bodiroga kaže da su brojke o optuženim i osuđenim Srbima najbolji pokazatelj kako rade pravosudne institucije u Sarajevu.

- Očigledno je da Tužilaštvo i Sud BIH ovim žele da naruše ugled i naruše integritet svakoga srpskog borca koji je učestvovao u proteklom ratu - rekao je Bodiroga.

Predstavnik Koordinacionog odbora boračkih organizacija istočne Hercegovine i predsjednik Boračke organizacije u Bileći Veselin Vujović poručio je da general Milomir Savčić u ovoj priči nije sam.

- Borci su sigurno složni pogotovo u ovome oko generala, jednog časnog čovjeka i poštenog borca, koji je ratovao za svoj nariod, a evo sad mu se dešava ovo što mu se dešava i naša je obaveza da dignemo svoj glas protiv takvog suda i tužilaštva - kaže Vujović.

Predstavnici koordinacionog odbora boračkih organizacija Istočne Hercegovine kažu da veliku podršku u ovom slučaju očekuj od funkcionera Republike Srpske.

Oni ističu da će se o daljim koracima dogovarati sa advokatskim timom Milomira Savčića.

Tužilaštvo BiH podiglo je 31. decembra prošle godine optužnicu protiv Savčića zbog, kako je navedeno, pomaganja u ratnom zločinu počinjenom 1995. godine u Srebrenici.

Sud BiH donio je rješenje kojim se Savčiću zabranjuje da obavlja dužnost predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske i ograničavaju nastupi u medijima u dijelu koji se odnosi na predmet suđenja.