Najnoviji podaci govore da je u svijetu 20.606 oboljelih, a od toga 190 izvan Kine. Umrlih je 427. Na području Evropske unije je 27 zaraženih.

dubrovnik.jpg

U Hrvatskoj i dalje nema oboljelih, ali svaki dan pojavi se neki novi sumnjivi slučaj.

Jutros je objavljeno da je hospitalizovan muškarac iz Dubrovnika koji ima blage simptome.

"Hrvatski državljanin u dobi od 30 godina je sinoć hospitalizovan zbog sumnje na koronavirus. Sam pacijent je dobrog opšteg stanja. Putovao je na Daleki istok, ali nije bio u Kini. Preduzete su sve predviđene mjere predostrožnosti, nalazi su poslani u Zagreb, a rezultate očekujemo sutra", rekao je za Index direktor Opšte bolnice Dubrovnik dr Marijo Bekić.

Saznaje se da je muškarac bio na Tajlandu.

"Provedene su mjere prema pacijentu i osoblju. Imamo poseban ulaz, izolaciju, poseban pribor. Jako dobro smo se školovali na dosadašnjim iskustvima gripa. Oprezniji smo od traženog standarda", poručio je direktor Bekić dodatno za Hinu.

U podne su se javnosti obratili iz HZJZ-a.

Iznijeli su najnovije informacije o koronavirusu. Javnosti se obratio direktor Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a dr sc. Bernard Kaić.

On je takođe spomenuo slučaj iz Dubrovnika rekavši kako sumnja da će nalaz biti pozitivan.

Kaić je rekao i da je nemoguće da se virus ne pojavi u Hrvatskoj ako se epidemija nastavi.

"Ako se ovako nastavi iduća dva mjeseca, nemoguće je da neko od zaraženih ne dođe u Hrvatsku", zaključio je Kaić i dodao da ipak ne treba paničariti.