Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić boravio je danas u nenajavljenoj posjeti Trebinju, gdje je razgovarao sa generalnim direktorom Elektroprivrede Republike Srpske /ERS/ Lukom Petrovićem, a i ovoga puta, kao i prošlog ljeta, izbjegao je medije, pa je njegova posjeti i ovoga puta prošla bez novinara.

djokic petrovic.jpg

Nakon sastanka, istaknuto je da su na projektu izgradnje hidroelektrane "Dabar" do sada završene vodoprivredna, ekološka i građevinska dozvola, urađen je glavni projekat i riješeni nedostajući istražni radovi.

"Radovi na ovom projektu u punom su zamahu i do sada su izgrađeni i kompletni pristupni putevi, dalekovod za gradilišta i vodovodna mreža i iskopano više od 8,5 kilometara najznačajnijeg objekta, tunela čija će dužina biti 12.150 metara, saopšteno je iz 'Elektroprivrede Republike Srpske'", navedeno je nakon sastanka u saopštenju, prenosi Srna.

Zaključeno je da sve aktivnosti na projektima hidroelektrana "Dabar", "Buk Bijela" i "Bistrica" teku planiranom dinamikom, navodi se u saopštenju.

Đokić je rekao da je u toku ugovoranje ostalih radova, brane, mašinske zgrade sa kompletnom opremom, razvodnim postrojenjem.

"Očekujem da u ovoj godini idu ovi ostali radovi koji su veoma važni, da se ugovore kao i načini finansiranja", istakao je Đokić.

Petrović je Đokića upoznao o trenutnim aktivnostima reorganizacije i restrukturiranja elektrodistributivnih preduzeća u skladu sa Reformskom agendom.

"U toku je prvi poziv zaposlenim u distributivnim preduzećima zainteresovanim za dobrovoljni prekid radnog odnosa uz isplatu stimulativne otpremnine i naknade za ekonomsko-socijalno zbrinjavanje radnika, a prema prvim podacima vlada veliko interesovanje za ovaj poziv", naglasio je Petrović.

On je dodao da će nakon reorganizacije elektrodistributivnih preduzeća novoformirani operatori distributivnog sistema postići punu funkcionalnost i efikasnost.

Na sastanka Đokića i Petrovića nisu bili pozvani mediji, a i prilikom ranijih posjeta Trebinju Đokić je vješto izbjegavao novinare, kao što je to bio slučaj kada je razgovarao sa gradonačelnikom Mirkom Ćurićem.

Iako su bile najavljene izjave za medije, Đokić se u posljednjem momentu predomislio, pa je novinarima poslije sat i po vremena čekanja samo kratko saopšteno da neće biti izjava, već saopštenje.

Prema nezvaničnim saznanjima, Đokić je u Trebinje došao kako bi sagledao situaciju u svojoj partiji u Hercegovini, koja puca po šavovima, s obzirom na to da mu je čak pet narodnih poslanika okrenulo leđa i zatražilo njegovu smjenu.

Đokić je izgubio podršku i većine socijalista iz Hercegovine, nakon čega je i zatraženo da podnese ostavku na čelu partije, a najavljen je i zahtjev za njegovom smjenom sa čela ministrarstva energetike i rudarstva.

Socijalisti, koji su ranije formirali Nezavisni klub poslanika SP-a u Narodnoj skupštini RS, ranije su Đokića optužili za čitav niz afera, zbog kojih su najavili da će od premijera Radovana Viškovića zatražiti njegovu ostavku jer više nema njihovu podršku.

U toku je sastanak Đokića sa trebinjskim socijalistima, a ni o tom sastanku mediji nisu obaviješteni.