Nakon formiranja Kluba nezavisnih poslanika Socijalističke partije u parlamentu Srpske pet odmetnutih socijalista ostavili su Petra Đokića sa dva poslanika i time ga stavili u nezavidnu situaciju što se tiče udjela u skupštinskoj većini.

socijalisti.jpg

Nakon njihovog zahtjeva lideru SNSD-a da raspodjeli funkcije u institucijama prema učešću u Narodnoj skupštini Petru Đokiću je ozbiljno uzdrmana fotelja. Analitičari kažu da je scenario njihovog političkog djelovanja davno napisan.

 Nakon, za mnoge neočekivanog istupanja pet parlamentaraca iz Socijalističke partije od rada donedavnog im šefa Petra Đokića, sve su oči uprte u Radovana Viškovića i Milorada Dodika.

Dodik, kao lider najjače partije unutar vladajuće koalicije, treba da izabere između dugogodišnjeg saradnika Petra Đokića i želja Kluba nezavisnih poslanika Socijalističke partije koji žele svoj dio kolača nakon što su i zvanično objavili da sada kao nezavisni poslanici učestvuju u skupštinskoj većini sa 8,7 odsto.

U odnosu na tu raspodjelu očigledno će ići i odluka Radovana Viškovića o eventualnoj smjeni Petra Đokića sa ministarske pozicije. Analitičari kažu da je slijed događaja među socijalistima sličan previranjima u DNS-u. 

Tanja Topić kaže da su nagovještaji o problemima među socijalistima postojali još prije pola godine u određenim medijima. Ona podsjeća da je reagovanje najveće vladajuće stranke SNSD-a na previranja i u slučaju socijalista i u slučaju DNS-a gotovo identična, te da je Milorad Dodik oba puta izjavio da se neće miješati u unutrašnje probleme koalicionih partnera.

Novinari koji godinama prate političku scenu Republiku Srpske kažu da je ovakav slijed događaja bio očekivan.

Iako kompletna javnost poredi previranja u Socijalističkoj partiji sa dešavanjima u Demokratskom narodnom savezu, Petar Đokić poručuje da će vrijeme najbolje pokazati ko stoji iza svega, te da on ostaje u koaliciji sa Dodikovim SNSD-om, ne izražavajući nikakve sumnje da vjetar svega što se dešava među socijalistima duva upravo iz pravca SNSD-a.

Iste tvrdnje ima i Klub nezavisnih poslanika Socijalističke partije. Za to vrijeme Milorad Dodik cjelokupnu situaciju nijemo posmatra. Tako barem tvrdi pred kamerama.