Još jedno litijsko sabranje sa više od 8.000 Novljana potvrdilo je njihovu odanost pravoslavnoj vjeri i protivljenje Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, koji, kako je poručeno iz Herceg-Novog, vrijeđa dostojanstvo i ponos svakog pravoslavca i čovjeka koji zna šta su vjera, crkva, poštovanje i tradicije.

litije crna gora februar 2020 (2).jpg

Litijska kolona krenula je iz najudaljenijih tačaka novske opštine – iz Ubala i sa Bajkovih Kruševica, kojoj se, kako je kroz koje mjesto prolazila, pridruživao veliki broj građana.

U prigodnoj besjedi ispred manastira Savina protojerej stavrofor i paroh engleski i norveški Vido Vuković, poručio je da litije neće stati dok je na pravnoj snazi sporni zakon, kojim se oduzimaju svetinje Srpske pravoslavne crkve.

Najviše ovacija ali i emocija u svom obraćanju izmamio je Marko Paović, koji je prisutne pozdravio u ime Srpskog foruma Crne Gore u Švajcarskoj, koji je u Ženevi, ispred kancelarije Ujedinjenih nacija, upoznao najviši svjetski mirovni forum o dešavanjima u Crnoj Gori i onome šta donosi jedan zakon slobodarskom narodu jedne zemlje.

Paović je istakao da je ponosan na sve one koji učestvuju u litijama, jer se dobro zna „kakva horda bezbožnika kidiše na narod“.

„To je tren za plač i tugu, ali i trenutak ponosa i sreće što im onako  srpski prkosite noseći krst časni. Zato se i mi u Cirihu, u našim  hramovima i sa našim narodom i dobronamjernim prijateljima iz Švajcarske, borimo da se za vaše litije sazna i da vas podržimo da istrajete u ovom teškom, ali istorijskom trenutku“, naveo je Paović.

On je istakao da su uz narod u litijama Bog i pravda, a da onoj drugoj strani podršku daju sotona i krivica, zbog čega će se o ovim litijama pričati kao o slavnom Kosovskom boju, Vučjem dolu, Mojkovcu.

„Kada sam krenuo za moj rodni Herceg-Novi, otac Simo me je upozorio da su oni koji se danas odriču Njegoševe Crne Gore naša braća, rođaci, kumovi i prijatelji. I zamolio me da se ne zamjerim tim ljudima. Obećao sam ocu da ću poslušati njegov savjet, ali sam ga, ipak, upitao da li su njihovi očevi i očevi onih sinova koji po Cetinju mašu zelenim barjacima upozorili  svoje sinove šta rade!? Nije mi odgovorio, samo mi je za suzama u očima poželio put“, naveo je Paović.

On je pozvao i pripadnike policije Crne Gore da stanu uz svoj narod i budućnost svoje djece, a da ne štite Mila Đukanoviža od litija i ikona, za koga je imao posebnu poruku.

„Milo, ti si kreator ovoga zla. Na ovaj potez te nije natjerala ni Amerika, ni Zapad, ni bilo ko drugi. Ovo je rezultat tvog bolesnog nagona za pohlepom protiv onih koji nisu kupljeni za 50 prljavih evra. Poručujemo ti - ne damo ti svetinje. Svojim sramnim potpisom na zakon uperio si prste gdje nisi smio. Upereni su prsti ka kostima naših predaka i tamo gdje je miris tamjana, gdje se ljudi vjenčavaju i naša djeca krštavaju, gdje se svijeće pale pokojnim i živim. Nema više zelenaša i bjelaša, partizana i četnika, i ne dijelimo se se više na Momira i Mila, na Srbe i Crnogorce, već na ljude koji vjeruju u vjeru i ljude koji su otišli u nevjeru“, naveo je Paović.

Na kraju  litije odata je pošta preminulom Blažu Vukasoviću (51), kome je večeras pozlilo u toku litije koja je išla sa Ubala prema Herceg-Novom i koji je preminuo na putu ka Bolnici u Meljinama.