Od dana kada su kineske vlasti objavile vijest o većem broju slučajeva virusne upale pluća prouzrokovane novom vrstom koronavirusa pa do danas u BiH ušla su 3.873 državljanina Kine.

Korona virus evropa.jpg

Kineske vlasti su 31. decembra 2019. godine objavile vijest o većem broju slučajeva virusne upale pluća u gradu Vuhanu, pokrajina Hubei, prouzrokovane novom vrstom koronavirusa. Oboljeli imaju simptome povišene temperature, otežanog disanja te im je dijagnostifikovana virusna pneumonija.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je koronavirus proglasila globalnom krizom, jer se epidemija i dalje širi izvan Kine, navodeći da je odluka donesena zbog činjenice da se broj slučajeva oboljelih od koronavirusa za sedam dana povećao više od deset puta.

Ovim povodom od Granične policije BiH zatražili smo podatak o tome koliko je državljana Kine ušlo na teritoriju BiH u periodu od 1. januara 2020. godine.

"U periodu od 1. do 30. januara 2020. godine policijski službenici Granične policije BiH evidentirali su na ulazu u BiH ukupno 3.873 državljanina Kine", kazali su nam iz Granične policije BiH.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH svim bh. građanima koji su planirali putovati u Kinu preporučilo je da putovanje odgode do daljnjeg, a državljanima BiH koji se trenutno nalaze u Kini da prate obavijesti kineskih zdravstvenih vlasti i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Iz Granične policije BiH potvrđeno je za TrebinjeLive da je 29. januara preko graničnog prelaza Ivanica ušlo četvoro državljana Kine.