Trebinjski Agrarni fond podijelio je danas pet tona sjemenskog krompira za 17 svojih kooperanata koji će posaditi između dva i četiri dunuma zemlje.

IMG_7866.JPG

Za jedan dunum zemlje dobili su 120 kilograma sadnog krompira, za koji u Agrarnom fondu kažu da je najbolje sjeme na tržištu, a za njegovu kupovinu izdvojili su 10.000 KM.

"Ranije smo im izvršili frezanje i oranje zemlje, a proizvođači će podršku imati i u narednom periodu i to kroz savjete stručnih lica iz Agrarnog fonda", rekao je direktor fonda Veselin Dutina.

Dutina je istakao da će Agrarnig fond otkupiti odrešenu količinu krompira nakon što sazre, i to 700 kilograma po dunumu.

On je podsjetio da su se izabrani proizvođača prethodno prijavili na javni poziv, koji je po prvi put organizovan na ovaj način.

„Nadam se da će već naredne godine biti mnogo više zainteresovanih korisnika i da ćemo u Trebinju proizvoditi dovoljne količine krompira. Potrebe za krompirom u prošloj godini bile su oko 100 tona“, rekao je Dutina.

Trebinjac Đorđo Traparić dobio je 400 kilograma sjemenskog krompira, koji će da posadi na tri i po dunuma zemlje u selu Cibrijan.

On kaže da da posljednjih godina proizvodi krompir za tržište i ovo mu je prvi put da na ovaj način sarađuje sa Agrarnim fondom.

"Za sada su svi uslovi fer. Smatram da ćemo daleko prevazići ovu normu od 700 kilograma, možda duplo ili čak i troduplo", rekao je on.

sadni krompir (2).JPG

Trebinjac Zoran Papić je u kooperaciji sa Agrarnim fondom već dvije godine i prezadovoljan je saradnjom.

"Preuzeo sam 200 kilograma krompira koji ću posaditi u Popovom polju. Mislim da ćemo daleko prevazići zadatu normu jer smo mi dugogodišnji proizvođači krompira", rekao je Papić.

Agrarni fond će u narednom periodu raspisati i javni poziv za dodjelu besplatnog rasada paprike i paradajza, koji će proizvesti u sopstvenim rasadnicima.