Novi simbol borbe za očuvanje srpskih svetinja u Crnoj Gori je Veliki Štrumpf, kojeg su u centru srpske trobojke nacrtali učenici Osnovne škole "Jugoslavija".

Crna gora strumf.jpg

Učiteljica Rada Višnjić zbog ove dječje igre već trpi posljedice, jer su radovi nastali u ponedjeljak na redovnom času likovnog vaspitanja. Škola je protiv nje pokrenula disciplinski postupak.

"Na redu je bila nastavna jedinica - crtanje ukrasa, rekla sam djeci da mogu da nacrtaju štagod požele", kaže Višnjićeva, a prenosi "Sputnjik".

Ona ističe da nisu imali namjeru da provociraju, već da su se samo poigrali.

"Sve što može da posluži kao ukras možete da nacrtate, baš tako sam rekla. Jedna učenica je pitala: 'Možemo li da crtamo Štrumpfa', rekla sam: 'Zašto da ne'. Vikali su od sreće. Djeca prate društvene događaje, djeca samo imitiraju odrasle, ništa drugo. Mi smo se tako lijepo zabavili. Štrumpfovi su super ispali. Nismo imali namjeru da izazovemo provokaciju, ni mržnju, već ljubav, samo smo se malo poigrali", kaže učiteljica.

Ona je odmah bila svjesna da djeca omiljenog junaka iz crtanog filma ukrašavaju trobojkom, ali joj to nije smetalo, jer đaci vrlo dobro znaju o čemu se radi.

"Pa kako da ne znaju, to je treći razred, imaju već 10 godina. Oni sve znaju. Idu na litije. Naravno da sve znaju", ističe Višnjićeva.