U Srednjoj tehničkoj školi ozvaničena je saradnja ove ustanove sa kompanijom "Dineco" o osposobljavanju učenika na CNC mašinama.

Skola cnc.jpg

Direktor škole Darko Rakić istakao je da je i prije bilo sastanaka sa firmom "Dineco" oko upisne politike, a da je ove godine napravljen i konkretan korak u saradnji.

"Imamo jedno odjeljenje tehničara za CNC tehnologiju (drugi razred) i to 24 učenika. U sljedećoj školskoj godini upisaćemo jedan smjer tehničara za CNC tehnologije. Tri privredna subjekta u našem gradu imaju te mašine i praktičnu nastavu bi učenici vršili jedan dio u školi, ostalo na mašinama ovih privrednika. Na taj način će se formirati kadar koji će biti konkurentan na tržištu", rekao je Rakić.

Vlasnik kompanije "Dineco" Duško Pantović je naglasio da radne snage iz CNC tehnologije na ovom području skoro da nema.

"Što imamo radnika osposobljavali smo na taj način što smo dovodili ljude iz Austrije da ih obučavaju. Tada smo uspostavili kontakt sa školom i tako je upisano jedno odjeljenje tehničara. Odvijanjem praktične nastave u našoj firmi nama će se otvoriti vrata da direktno učestvujemo u selekciji kadra koji se pokaže najbolji", kazao je Pantović.

Firma "Dineco" je ovom prilikom donirala i pult za dežurnog učenika u Srednjoj tehničkoj školi.

Učenik drugog razreda-smjer mašinski tehničar za CNC tehnologiju Stefan Malešević je rekao da će praksa za njega i njegove školske drugove puno značiti.

"Volim ovaj smjer i zato sam ga i upisao. Vidim sebe u budućnosti u ovom poslu", priča Malešević.

Ovu školu pohađa 360 učenika u četiri struke elektrotehnika, mašinstvo, građevina i saobraćaj.