U veličanstvenom ambijentu na Trgu Nikole Đurkovića, večeras je u organizaciji hercegnovskih crkvenih opština i Skupštine opštine Herceg-Novi održana tradicionalna svetosavska akademija.

akademija sveti sava herceg novi.jpg

Na prepunom trgu, pozdravne riječi uputio je predsjednik opštine Stevan Katić, koji je kazao da se Herceg-Novi ponosi svetosavskom tradicijom, što je moglo da se vidi i sinoć pred manastirom Savina gdje su se susreli krstovi Svetog Save i Svetog Petra Cetinjskog.

„Ovo je praznik duhovnog jedinsta u šta smo se uvjerili i u porukama sa svih strana svijeta našem narodu da odbrani svoje svetinje. Ova akademija je još jednom sabrala snagu i ujedinila dušu vjernog naroda Herceg-Novog“, istakao je Katić.

On je rekao da je ova akademija i poruka da će Herceg-Novi da nastavi sa molebanima i litijama koje predstavljaju odbranu svetinja koje žele da oduzmu vlasti u Podgorici.

svetosavska akademija herceg novi 2020 (3).jpg

"Zato smo i mi, kao čelnici grada u kojem je većinsko stanovništvo pravoslavne vjeroispovijesti, svih ovih dana uz svoje građane. I ostaćemo uz vas, uvjereni da donosioci sramnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti ne mogu ostati gluvi na otpor naroda iz svih dijelova Crne Gore i da će pravednost pobijediti", naglasio je Katić.

Slovo o Svetom Savi i njegovom mjestu u pravoslavnom svijetu održao je umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije, koji je naglasio da je Sveti Sava autokefalnošću naše crkve primio apostolsko prvenstvo i da srpski narod, kao udovi tijela Hristovog, danas izvršava to nasljedstvo.

„Prva eparhija naše autokefalne crkve bila je Žička, druga ovdje na Prevlaci, a treća je bila naša Humska na Stonu. Vi u Herceg-Novom i naš mitropolit Amfilohije ste nasljednici toga puta“, rekao je vladika Atanasije.

Prema njegovim riječima, Novi je „hercegstvo Svetoga Save“, a da narod ovog grada, ali i drugih mjesta u Crnoj Gori, najbolje svjedoči da su pravo i pravda uvijek na strani onih koji hode putem Svetog Sava, posebno u momentu kada „dotični gospodin“ želi da stvori posebnu naciju.

svetosavska akademija herceg novi 2020 (2).jpg

„Taj vajni predsjednik Crne Gore kaže da je Srbija 1918. godine prisvojila hramove od Crne Gore. Kako jedan narod da otima hramove od istog naroda. Tek 1945. godine crnogorska nacija je nastala komunističkim dekretom, a nesrećni Jevrejin Lenjin je još 1920. rekao da na Balkanu neće biti komunizma ako se ne bude slomila kičma srpskom narodu“, poručio je vladika Atanasije.

Vladika je istakao da pojedini u Crnoj Gori žele da ubiju Boga, ali Bog vjeruje u čovjeka, ali i vjeran čovjek u Boga, zbog čega je svima onima kojima se danima okupljaju u litiji neophodno, prvenstveno, da izdrže u svom naumu da sačuvaju svoje vjekovne svetinje.

Izvođenju kulturno-umjetničkog programa prethodilo je uručivanje Svetosavske nagrade učiteljici Nadi Odalović iz Kumbora i učenicima bokeljskih osnovnih škola koji su napisali najbolje prozne radove i poeziju posvećenu Svetom Savi.

svetosavska akademija herceg novi 2020 (1).jpg

U okviru programa nastupili su etno ansambl RTS-a, sopran Zorica Belić i pojac Ljuba Manasijević, solista Dušan Tadić, Kulturno-umjetničko društvo „Ilija Kišić“, crkveni horovi Sveti Sava iz Herceg Novog, Sveti Vasilije Ostroški iz Kumbora i Roždestvo iz Bijele, kao i djeca koja pohađaju vjeronauku iz svih hercegnovskih crkvenih opština.