Premijer Republike Srpske Radovan Višković obišao je danas radove na izgradnji duhovnog centra u selu Mrkonjići, navodeći da očekuje da ovo mjesto postane prepoznatljivo kod svih vjernika ma koje nacije i religije bili, a koji poštuju ostroškog čudotvorca.

viskovic mrkonjici (1).jpg

Višković je kazao da će Vlada Republike Srpske i Grad Trebinje nastaviti sa finansiranjem radova u Mrkonjićima, podsjećajući da je Vlada Srbije za početak radova u prvoj fazi izdvojila oko 800.000 KM.

"Žao mi je što prvi put u svom životu ovdje dolazim. Učinićemo sve da ovo bude mjesto našeg okupljanja i sabiranja i to je u najmanju ruku ono možemo da uradimo prema svetitelju", naveo je Višković.

On je istakao da su Mrkonjići veoma značajni za srpski narod, posebno ako se zna koliko ljudi dolazi pod Ostrog da se pokloni moštima Svetog Vasilija.

"A zato ne bi došli i da vide gdje je rođen Sveti Vasilije. Tu su ostaci njegove rodne kuće, košćela iz njegovog vremena", naveo je Višković. 

Višković je kazao da očekuje da u ovoj godini budu završeni građevinski radovi na objektima koji će omogućiti nesmetan život monahinjama, čime će ovo mjesto postati ponos srpskog naroda.

"Mrkonjići treba da se nađe u rangu naših velikih svetinja kao što su Hilandar i Ostrog", naveo je Višković, ističući da mu je drago što je u poziciji da kao premijer donese odluku o izdvajanju sredstva za izgradnju ovog duhovnog centra.

Premijer je rekao da su ga iz Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske upoznali i o ideji da mošti Svetog Vasilija ili na dan rođenja ili na dan njegovog upokojenja borave u Mrkonjićima.

"To znači da se svetitelj vraća u svoju rodnu grudu, u svoju kuću, u svoje Mrkonjiće i Hercegovinu", naveo je Višković.

viskovic mrkonjici (2).jpg

Igumanija Petropavlovog manastira Pavla, čiji su Mrkonjići metoh, kazala je da se veoma raduje zbog radova na izgradnji duhovnog centra.

"Mrkonjići su veoma značajni za sve nas, jer svima nama treba duhovni preporod", navela je igumanija Pavla.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da su u toku radovi na dvije od tri faze, a da se svi radovi izvode u skladu sa planiranom dinamikom.

On je rekao da je vrijednost radova oko 2,5 miliona KM, a da će za treću fazu biti potrebna dodatna sredstva.

Radovi u Mrkonjićima počeli su prošle godine.