U prepunom Kulturnom centru održana je svečana akademija i lomljenje slavskog kolača povodom školske slave - Savindana, a ovogodišnji domaćin je bila Gimnazija "Jovan Dučić".

sveti sava skolska slava 2020 (2).JPG

Sveštenik Miloš Lovrić je, nazdravljajući prisutnima, naglasio da je Sveti Sava posebno značajan u ovoj godini jer se obilježava osam vijekova od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Direktor Gimnazije "Jovan Dučić" Mišo Pešić je pozdravio učenike i prosvjetne radnike i istakao da princ Rastko nije samo princ po vladarskom rodu, jer je onm prije svegam princ svjetlosti.

"Do te svjetlosti nije došao iznenadnim čudom, nego kroz dugu istrajnu duhovnu borbu u svojim isposnicama od Svete gore do Studenice i on nije postao gdje se zatekao, nego se uspinjao ka duhovnim visinama", kazao je Pešić.

sveti sava skolska slava 2020 (1).JPG

Nakon što je prerezan slavski kolač izveden je svetosavski program "Princ svjetlosti" u kome su se predstavili učenici trebinjske gimnazije.

U 45 minuta, koliko je program trajao, gimnazijalci su pokazali svu raskoš svoga talenta. Tu je bilo svega - od pjesama, recitacija, plesa di etno pjesama i a kapela, što je izazvalo publiku da ih dugotrajnim aplauzom nagradi za trud i prelijepo svetosavsko prijepodne.

IMG_4601.JPG

sveti sava skolska slava 2020 (3).JPG