U okviru Svetosavskih svečanosti, tradicionalne manifestacije u čast prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju, u pozorišnoj sali Kulturnog centra  održana je svečana akademija.

Svetosavska akademija trebinje 20204.jpg

Kroz svečanu besjedu, protojerej stavrofor Radivoje Krulj podsjetio na načela, vrijednosti i zasluge koje nam je svojim životom i djelom Sveti Sava ostavio u amanet.

„Odnos ljubavi koja se nesebično izliva na posrnuli ljudski rod, gledajući uvijek, prvo i isprva, ono najbolje u nama samima, uzdižući svačiju divnu neponovljivost, razbuktavajući ono najbolje, najplemenitije i nasaosjećajnije u nama“, kazao je starješina mostarske saborne crkve.

Svetosavska akademija trebinje 20207.jpg

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je u pozdravnoj besjedi istakao da više od osamsto godina naš narod okuplja svetosavska misao, koja poziva sve nas da njegujemo i čuvamo pravoslavnu vjeru i svoj identitet, da budemo ponosni na našu slavnu istoriju i pretke koji su stvarali budućnost generacijama iza njih.

„Danas, kada svetosavska misao bitiše jače nego ikad, moramo biti još odlučniji u onome što nam je Sveti Sava ostavio u amanet, da se znanjem borimo za budućnost jer na brdovitom Balkanu, ma koliko mi to htjeli da priznamo ili ne, budućnost je okrenuta na jednu važnu stranu, stranu u kojoj treba da pobijede dijalog, znanje i odlučnost“, rekao je, između ostalog, gradonačelnik Ćurić.

Svetosavska akademija trebinje 20203.jpg

Dok mi sa radošću dočekujemo praznik Svetog Save, naša braća u Crnoj Gori, napomenuo je on – moraju da se u vijeku demokratije, slobode i građanskih prava ponovo bore protiv anticivilizacijskih normi, kojima pojedinci žele našoj crkvi i narodu da uzmu ono najvrednije – svetinje.

„Zato je ovogodišnje svetosavsko predvečerje i nama u Trebinju, kolikogod bilo radosno, ujedno i mnogo teško – jer vidimo braću kako se svakodnevno kroz molebane i dostajanstvene i ponosne litije bore za svetinje...Zato im i sa ovog mjesta šaljem poruku podrške – da istraju u svojim namjerama, da svetinje ne daju i da svetosavskim znanjem, odlučnošću i mudrošću odbrane prvo obraz svojih predaka, a zatim i budućnost svojih potomaka“, istakao je Ćurić.

20200127_001258.jpg

Svetosavska nagrada, javno priznanje za doprinos kvalitetnom obrazovanju i vaspitanju i unapređivanju vaspitno-obrazovne prakse i naučnih dostignuća, dodijeljena je večeras zaslužnim pojedincima našeg grada.

Svetosavska akademija trebinje 20205.jpg

Gradonačelnik Trebinja Svetosavske nagrade za 2019. godinu uručio je profesoru ekonomske grupe predmeta Ljubici Kolak, profesoru i direktoru Mašinske škole Božu Bjelici, nastavniku matematike i fizike i nekadašnjem direktoru škole „Sveti Vasilije Ostorški“ Miloradu Bokiću, profesoru predškolskog vaspitanja i obrazovanja Radenki Butuliji i dugogodišnjem direktoru Doma učenika Jovu Grujičiću.

Svetosavske nagrade posthumno su dodijeljene profesoru istorije Živoradu Žiki Gadži, doktoru ekonomskih nauka Radu Ivankoviću i nastavniku tehničkog obrazovanja i informatike Krstu Markoviću.

U umjetničkom dijelu programa učestvovali su: prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu Ljiljana Blagojević, solisti Opere ovog pozorišta Andrea Van Basten i Vuk Zekić, uz klavirsku pratnju Nevene Živković i hor „Tribunija“, pod dirigentskim vođstvom Stojanke Gudelj.

Svetosavska akademija trebinje 20202.jpg

Nastupili su i recitatori i vokalni solisti trebinjskih osnovnih škola, instrumentalisti Maja Petijević, Anja Riđešić i Stefan Škorić iz Muzičke škole, solista Milica Rajković uz klavirsku pratnju Boba Vučura, te pjevačka grupa „Nagorkinje“ i hor Muzičke škole pod dirigentskom palicom Milisava Sukonjice.

Svetosavsku akademiju organizovali su Grad Trebinje i Crkvena opština Trebinje, uz podršku Kulturnog centra Trebinje.

Svetosavska akademija trebinje 20208.jpg

Svetosavska akademija trebinje 20206.jpg

Svetosavska akademija trebinje 20201.jpg