Više hiljada Pljevljaka prisustvovalo je večeras molebanu koji je u crkvi Svete Petke u Pljevljima služilo sveštentvo Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.  

Litije crna gora 20202.jpg

Nakon bogosluženja litija je prošla ulicama grada iskazujući na taj način svoj protest zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.  

Večerašnja litija bila je namasovnija do sada.

Na zgradi Hotela Pljevlja razvijena je ikona Svetog Save veličine 13 puta osam metara, za koju je rečeno da je najveća koja postoji u Crnoj Gori.

Tokom trajanja litije skandiralo se “Ne damo svetinje”, “Ustala je Crna Gora, svetinja se branit' mora” i "Milo, lopove".   

"Naš cilj nije da ponizimo vladu niti da bilo kakvim revolucionarnim ili antirevolucionarnim metodama mijenjamo ustrojstvo države a ne posebno da ostvarimo bilo kakve privilegije na štetu drugih njenih građana, mi želimo da se iz pravnog poretka ukloni jedan đavolski naum Zakon o slobodi vjeroispovjesti”, navodi se u saopštenju Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja, koji je pročitao jedan od sveštenika.

U Beranama se na litiji i molebanu protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti danas okupio do sada najveći broj stanovnika te opštine.

Učesnici litije su nosili transparente „Ne damo svetinje“, a pored zgrade Centra bezbjednosti, uzvikivali su: „Policijo, braćo mila, ne slušajte više Mila“.

Litija i moleban su protekli u najboljem redu.

Litije crna gora 20203.jpg

U Baru je veliki broj ljudi standardnom rutom, od Hrama kroz centrar grada i nazad do Hrama, u litiji protestovalo protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Krsni hod, kako ga nazivaju organizatori, protekao je bez incidenata.

Veliki broj Kolašinaca je, nakon molebana u crkvi svetog Dimitrija, ponovo učestvovao u litiji u tom gradu.

"Nema smisla da se više prebrojavamo, nikad brojniji o nikad jedinstveniji Kolašinci nijesu bili. Prevazišli smo mnoge razlike i to je razlog za ponos i istrajnost", poručili su neki od učesnika litije.

Nekoliko stotina Pivljana se nakon molebana u crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Plužinama, pridružilo, kako su organizatori saopštili, najbrojnijoj litiji u toj opštini koju si predvodili iguman Pivskog manastira, Jeftimije Škuletić, plužinski paroh, jerej Miroslav Mihailović i arhimandrit kijevsko-pečerske lavre Petar Petrić.

Nakon molebana u crkvi Svete Tekle,  ulicama Danilovgrada večeras je prošla litija.

Građani su nosili transparent na kom je pisalo - "Da živimo svi u slozi Sveti Savo ti pomozi!".

Litije crna gora 20201.jpg

Oko hiljadu okupljenih, u glavnoj gradskoj ulici slušalo je besjedu sveštenika Željka Ćalića, nakon čega su skandirali "Danilovgrad brani svetinje".

Ćalić je naglasio da je poruka sa kojom su Danilovgrađani prošetali najljepša, jer poziva na slogu.

"I ova kiša koja večeras pada po nama kao blagoslov, pokazala je da nema te pogode i nepogode koja nas može zaustaviti da ne ispunimo zavjet", rekao je on.

Građani su se u znak protesta protiv usvojenog zakona okupili i na Žabljaku, a u Mojkovcu je litija bila duga oko tri kilometra.

Litije crna gora 20204.jpg

Litija je organizovana i u Herceg-Novom, Nikšiću, Bijelom Polju, Podgorici, gdje je na čelu naroda bio mitropolit Amfilohije.

Litije crna gora 20203.jpg