Ekspanzija izgradnje stanova u Trebinju se nastavlja. Proporcionalno sa brojem novih zgrada, rastu i cijene, ali i potražnja.

Zgrada za mlade bracne parove.jpg

Iako se stan u novogradnji teško može naći po cijeni nižoj od 1.700 KM po kvadratu, većina stanova bude rasprodata i prije početka gradnje.

Nove zgrade niču svuda, od užeg centra grada do periferije. U posljednjih nekoliko godina cijeli novi kvartovi promijenili su izgled grada, a kako na jugu građevinska sezona traje cijelu godinu, radi se bez pauze.

Investitori kažu da je Trebinje atraktivno i da se isplati raditi.

- Sve ide uzlaznom putanjom, cijene rastu, prodaja nikad nije bila bolja - ističe Miladin Stević iz firme MIS Invest Trebinje.

stanovi trebinje novogradnja (2).jpg

Za posljednjih nekoliko godina cijene kvadrata u Trebinju povećane su za 20 do 30 odsto, i sada se mogu mjeriti sa cijenama u mnogo većim centrima. Trenutno je najniža cijena 1.700 KM, pa sve do 2.700, zavisno od lokacije i kvaliteta gradnje.

Mirko Stanković iz Agencija za nekretnine Europartner kaže da se sve traži, od malih stanova od 30 do 40 kvadrata, do onih velikih.

Bez većih problema se prodaju i mali, pa čak i luksuzni, tzv. penthaus stanovi od 150 kvadrata.

Stević dodaje da kupuju i domicilni, ali i oni sa strane iz dijaspore, iz Banjaluke, Bijeljine.

Većina domaćih kupaca bez velikog, dugoročnog kredita ne može kupiti stan. Tako je uradila i porodica Nosović.

- Dugo smo tražili stan, na kraju smo zadovoljni, mada su cijene visoke za naš standard - kaže Milica Nosović.

Rastu i cijene zemljišta i same gradnje, a građevinari imaju dodatni problem i u nedostatku radne snage. Zato je za očekivati da u dogledno vrijeme rast cijena nekretnina neće biti zaustavljen.