Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da će u naredne tri godine u sanaciju i modernizaciju magistralnih i regionalnih puteva u Srpskoj biti uloženo 300 miliona KM, te da će ove godine početi izgradnja tri energetska sistema čija je ukupna vrijednost 500 miliona evra.

milorad dodik.jpg

Dodik je istakao da je finalizovan operativni plan sanacije i modernizacije oko 650 kilometara magistralnih i regionalnih puteva.

“Iz podrške, pretežno banaka, obezbijeđeno je 200 miliona KM, a preostalih 100 miliona KM je iz vlastitih sredstvaa `Puteva`. Pregovori sa bankama su završeni i 200 miliona KM kredita će dobiti `Putevi`. Kamatna stopa biće ispod tri odsto, a period otplate pet godina uz grejs period od dvije godine. Kredit će otplaćivati `Putevi` iz vlastitih sredstava”, rekao je Dodik.

On je nakon razgovora koji je Izvršni komitet SNSD-a obavio sa rukovodstvom “Puteva”, “Elektroprivrede”, “Autoputeva” i “Gas resa” novinarima rekao da će modernizacija puteva smanjiti troškove njihovog održavanja.

Dodik je istakao da su sa upravom “Elektroprivrede” razmotrili prioritete koji se tiču investiranja u primarne kapacitete.

“Tržili smo ranije od `Elektroprivrede` da nam predoči projekte koji mogu biti investiciono interesantni i oni su nam predočili projekte vrijedne više od 800 miliona evra. U ovoj godini će početi realizacija tri važna projekta – izgradnja hidroelektrana `Buk bijela`, `Bistrica` i `Dabar` čija je ukupna vrijednost oko 500 miliona evra”, istakao je Dodik.

On je pojasnio da će hidroelektrana “Buk bijela” biti građena zajedno sa Srbijom, te da su riješena imovinsko-pravni odnosi i uskoro bi trebali početi pripremni radovi.

Prema njegovim riječima, ugovor za izgradnju sistema elektrana na Bistrici je već potpisan sa kineskim partnerima, a projekat Hidroelektrane “Dabar” biće dogovoren u toku godine.

“To će poboljšati naš energetski bilans i omogućiti nam da imamo dovoljne količine energije iz obnovljivih izvora, te da mijenjamo odnos između termoelektrana i hidroelektrana”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je uspješno završen projekat odsumporavanja u Termoelektrani “Ugljevik” čija je vrijednost oko 90 miliona evra, a čime je emisija sumpora smanjena za 96 odsto.

“To je ispod dozvoljenih granica koje propisuju evropski standardi. To će omogućiti da ova termoelektrana nastavi da radi i otklonili smo veliku opasnost koja se bila nadvila nad nju, a sada moramo rješavati i pitanje Termoelektrane `Gacko`”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, sa rukovodstvom preduzeća “Gas res” evidentirane su aktivnosti da bi bio nastavljen projekat izgradnje gasovoda od granice sa Srbijom do Banjaluke i Novog Grada vrijedna oko 200 miliona evra.

“Naš partner u tome su ruske kompanije. Pokušavamo da pronađemo investitore koji bi mogli da ulože vlastita sredstva u izgradnju gasovoda, a nas očekuje gasifikacija naseljenih mjesta. Za gasifikaciju Banjaluke potrebno je samo za početak 100 miliona evra”, istakao je Dodik.

On je dodao da su sa upravom “Autoputeva” precizirali na koji način se treba kretati u izgradnji auto-puta od Johovca kod Doboja, preko Vukosavlja do Brčkog i od Brčkog preko Bijeljine do Rače na granici sa Srbijom.

“To je nulti prioritet. U toku ove godine biće završeni pregovori u vezi sa finansiranjem. Taj put bi trebao da bude završen za pet godina”, naglasio je Dodik.