Prijatna atmosfera u domu podrazumijeva pored čistoće, urednosti, i prijatan miris. Ukoliko u domu imate pušača ili često kuvate, onda znate da svi mirisi koji se tada oslobađaju, budu zadržani u zavjesama i namještaju, u svim prostorijama u kući.

osvjezivac prostora.jpg

Kako biste svom domu podarili lijep miris a ujedno i prijatnu atmosferu, možete napraviti sami osvježivače prostora za vaš dom.

Uljani osvježivač za dnevnu sobu

Sve što će vam za ovaj osvježivač biti potrebno su bebi ulje, zatim esencijalno ulje sa mirisom po vašem ukusu, staklena vaza i drveni štapići (možete iskoristiti drvene štapiće za ražnjiće).

U malu staklenu vazu ili neku dokorativnu času sipajte bebi ulje, potrebno je da ono zauzme više od polovine vaze. Potom dodajte jednu kašičicu esencijalnog ulja po želji i unutra ubacite štapiće. Kako biste dodatno dekorisali vazu u ulje možete ubaciti šljokice. 

Osvježivač na bazi sode bikarbone za ostave i male police

Ostave i male police mogu da imaju veoma neprijatne mirise pogotovo ukoliko se ne otvaraju često ili u njima držite neke stare stvari.

Kao odličan saveznik u borni protiv neprijatnih mirisa pokazala se soda bikarbona, a osvježivač na bazi nje, napravićete na sljedeći način: uzmite malu teglicu i do njene polovine uspite sodu bikarbonu.

Potom preko nje stavite malo izlomljenog cimeta i isjeckane pomorandže zajedno sa korom. I vaš osvježivač je spreman.

Teglicu možete zatvoriti poklopcem ali prethodno na njemu izbušite rupice kako bi soda bikarbona mogla da upija neprijatne mirise a cimet i pomorandža da oslobađaju svoje.

Osvježivač u spreju za zavjese

Pošto veliki broj osvježivača prostora u spreju sadrži dosta hemikalija, najbezbjednije je da ga napravite sami kod kuće nego kupite.

Osim što ga možete koristiti za osvježavanje prostora u domu, idealno se pokazao i kao osvježivač zavjesa.

Ovaj osvježivač u spreju možete da napravite na sljedeći način: U šepicu stavite pola šolje vode da proključa. Vodu skinite sa vatre i u nju ubacite nekoliko listova bosiljka i stavite sa strane da se prohladi.

U drugoj šerpici prokuvajte 3/4 šolje vode. Kada voda provri u nju sipajte jednu kašiku votke i pet kapi esecijalnog ulja po želji.

Sačekajte nekoliko sekundi da mješavina provri i skinite sa vatre.

Kada se obe mešavine ohlade, procijedite ih i sipajte u flašicu sa pumpicom. I tada je sprej spreman za upotrebu.