Četvoro ljudi hitno je primljeno u bolnici u Glazgovu, u Škotskoj nakon što su kod njih dijagnostifikovani simptomi koji mogu da ukazuju na to da su oboljeli od koronavirusa, pišu škotski mediji.

Korona virus evropa.jpg

Prema nezvaničnim informacijama, pacijenti su nedavno stigli u Veliku Britaniju iz kineskog grada Vuhan, koji je epicentar epidemije opasnog virusa koji je odnio najmanje 25 života. Oni su, kako javlja britanski Telegraf, iz Vuhana doletjeli u London prošle sedmice, a odatle su otputovali za Škotsku.

Kako navode lokalni mediji, ljekari za sada nisu uspjeli da isključe koronavirus kod primljenih pacijenata. 

Oni se nalaze u Univerzitetskoj bolnici "Kraljica Elizabeta" u Glasgovu i hitni pregledi su u toku. Pacijenti za koje se vjeruje da su zaraženi opasnim virusom nalaze se u totalnoj izolaciji, a izvori uvjeravaju da su ljekari preduzeli sve neophodno mjere kako ne bi došlo do eventualnog širenja zaraze.

Britanija spremna za epidemiju

Britanski ministar zdravlja rekao je ranije danas da će broj slučajeva novog koronavirusa vjerovatno biti veći nego što je do sada potvrđeno, tako da će i broj žrtava vjerovatno da raste.

"Sve žrtve do sada su bile u kontinentalnoj Kini. Međutim, ovo je situacija koja se brzo razvija i broj smrtnih slučajeva i broj oboljelih će vjerovatno biti veći od onih koji su do sada potvrđeni", rekao je britanski ministar zdravlja Met Henkok.

On je podsjetio i da je za sada mali broj oboljelih od novog virusa otkriven u drugim zemljama, uključujući Tajland, Japan, Južnu Koreju, Tajvan i Sjedinjene Države.

"Za sada nema potvrđenih slučajeva ove nove infekcije u Velikoj Britaniji", kaže Henkok.

Srbi u središtu epidemije

Srpkinja J. S. (27) koja se trenutno nalazi u gradu Đinan u provinciji Šandong kaže da i tamo postoji strah od širenja zaraze.

Naša sagovornica, koja inače radi u vrtiću, navodi da je od svog šefa dobila poruku u kojoj joj je rečeno da zbog virusa koji trenutno vlada u Kini, ne izlazi iz kuće.

Koronavirus stigao i u Vijetnam

Dva slučaja oboljelih od koronavirusa prijavljena su u Vijetnamu, a jedan u Singapuru.

Podsjetimo, u Kini su već dva grada u potpunoj izolaciji zbog epidemije virusa. Napravljen je bukvalno najveći karantin u istoriji, s obzirom na to da u blokiranim gradovima Vuhan i Huangang živi ukupno 19 miliona stanovnika.

Stanovnicima ova dva grada zabranjeno je da napuštaju grad, ujedno obustavljen je javni, pomorski i avioprevoz, a zatvoreni su i kafići i bioskopi. Istovremeno, Peking je otkazao velike javne događaje, uključujući dva poznata novogodišnja sajma, dok vlasti pokušavaju da suzbiju širenje smrtonosnog koronavirusa.

Prvi slučaj u Saudijskoj Arabiji

Medicinska sestra koja radi u bolnici u Saudijskoj Arabiji je prva osoba iz Indije kod koje je zabilježen slučaj koronovirusa.

Oko 100 indijskih medijskih sestara, uglavnom iz Kerale, radi u bolnici Al Hajat. Sve su testirane, a samo je jedna pozitivna na virus, piše Indija todej.

Naučnici rade na izradi vakcine

Američki Institut za javno zdravlje već pregovara sa dvije farmaceutske kompanije oko izrade vakcine protiv koronavirusa.