Veličanstvenom litijom više hiljada Novljana, među kojima su bili i njihovi gosti iz Berana i Hercegovine, iz Herceg-Novog poslata je poruka odlučnosti u odbrani svetinja i poništavanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili njegovog korigovanje u skladu sa amandmanima Mitropolije crnogorsko-primorske.

herceg novi litija.jpg

Osim crkvenih zastava, vjernici su nosili i ikone Svetog Save i blaženopočivšeg srpskog patrijarha Pavla, te transparente “Od Berana pa do mora brani se Crna Gora“, „Crna Goro sestro mila sa tobom je Hercegovina“ i „Slogom protiv vraga“.

U besjedi vjernom narodu na trgu Belavista, protosinđel Evstatije (Dragojević) iz Đurđevih stupova kazao je da su u decembarskoj noći kada je u crnogorskoj skupštini usvojen sporni zakon sahranjeni pravo i pravda.

"U toj skupštini sahranjena je i dobra volja i bratska ljubav. Međutim, narod je sabran oko svoga sveštenstva i oko svoje crkve. Molimo Gospoda da vaskrsne pravo i pravdu u ovoj državi i da oni budu vraćeni tamo gdje i pripadaju. Pošto vlast, izgleda, nema namjeru da čuje svoj narod, čime je jasno rekla da nije narodna vlast - mi nećemo odustati od naših molebana i litija koji su naša poruka podgoričkim vlastima", naveo je protosinđel Evstatije.

On je istakao da je narod koji se okuplja u litijama širom Crne Gore riješen da sačuva obraz svojih predaka i da se bori za sigurnu budućnost svojih potomaka.

"Oni koji su podizali ove svetinje nisu ih ostavili nijednoj državi, nijednoj vlasti i nijednom moćniku, već su ih ostavili vjernom narodu da se u njima obožuje i da ih čuva", poručio je otac Evstatije.

Učesnicima litije obratio se i advokat Igor Radević iz Berana, kazavši da dolazi iz mjesta gdje je vjekovno sjedište eparhije Budimljansko-nikšićke i iz rodnog grada prvog crnogorskog advokata Gavra Vukovića.

Prema njegovim riječima, narod okupljen oko svoje Srpske pravoslavne crkve stoji na braniku odbrane svetinja i svoje svete vjere, naglasivši da je, sa aspekta prava, Zakon o slobodi vjeroispovijesti necivilizacijski akt.

"Riječ je o zakonu koji nije u skladu sa ustavom Crne Gore, zakonom o svojinsko-pravnim odnosima i  zakonom o katastru, kao ni sa međunarodnim aktima kojima se regulišu prava i slobode svakog građanina", naveo je Radević.

On je poručio vladajućim poslanicima crnogorske Skupštine, vladi Crne Gore i predsjedniku ove države da neće uspjeti u namjeri da promijeni vjekovni pravoslavni identitet naroda Crne Gore.

Radević je najavio i da će u Ženevi, ispred kancelarije Ujedinjenih nacija, izraziti protest zbog usvajanja anticivilizacijskog zakona kojim se krše osnovna ljudska prava i slobode.

Molebani i litije održane su večeras i u drugim gradovima Crne Gore.