U Trebinju će 26. i 27. januara tradicionalno biti organizovane Svetosavske svečanosti u slavu najvećeg srpskog svetitelja i prosvjetitelja - Svetog Save, uz dodjelu svetosavskih priznanja i bogat kulturno-umjetnički program.

svetosavske-svecanosti-trebinje-2013.jpg

Na svečanoj akademiji u Kulturnom centru u nedjelju, 26. januara, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić uručiće svetosavske nagrade za doprinos kvalitetnom obrazovanju i vaspitanju, te unapređivanje obrazovno-vaspitne prakse i to: posthumno – za profesora istorije Živorada Žiku Gadžu, dr ekonomskih nauka Rada Ivankovića i nastavnika tehničkog obrazovanja i informatike Krsta Markovića - te Ljubici Kolak, profesoru ekonomske grupe predmeta, Jovu Grujičiću, dugogodišnjem direktoru Doma učenika, Božu Bjelici, profesoru i direktoru Mašinske škole u Trebinju, Radenki Butuliji, profesoru predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kao i Miloradu Bokiću, nastavniku matematike i fizike i direktoru škole “Sveti Vasilije Ostroški”.

U bogatom kulturnoumjetničkom programu učestvovaće: Ljiljana Blagojević, prvakinja Narodnog pozorišta Beograd, solisti Opere ovog pozorišta Andrea Elena Basten i Vuk Zekić, uz klavirsku pratnju Nevene Živković, združeni horovi “Tribunija” i „Sveti Vasilije Ostroški” pod upravom Stojanke Gudelj, te hor Srednje muzičke škole Trebinje, pod dirigentskim vođstvom Milisava Sukonjice.

U programu će učestovati i pjevačka grupa “Nagorkinje”, recitatori i vokalni solisti iz trebinjskih osnovnih škola, kao i pijanisti Maja Petijević i Anja Riđešić, te Stefan Škorić, harmonika, iz Muzičke škole Trebinje.

Obilježavanje Svetog Save u ponedjeljak, 27. janaura, počinje Svetom liturgijom u trebinjskom Sabornom hramu, a nastavlja se proslavom ovog praznika kao školske slave u 11.30 časova u Kulturnom centru Trebinje, čiji je domaćin Gimnazija “Jovan Dučić”.