Magistar likovnih umjetnosti, slikar i grafičar iz Trebinja Vera Kekić do sada je imala 20 samostalnih i više od 100 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a dobitnik je i nekoliko značajnih nagrada i priznanja.

vera kekic slike (2).jpg

Kekićeva kaže za Srnu da se bavi savremenom umjetnošću i najčešće sebe iskazuje kroz apstrakciju ili poluapstraktne radove i simboliku.

"Biti slikarka u jednom od najljepših malih gradova na svijetu je privilegija. Trebinje je moja čarobna oaza u kojoj stvaram, živim i odakle šaljem svoja djela, a kroz njih i svoju ljubav u sve krajeve svijeta", ističe ona.

Kekićeva stvara kombinovanim tehnikama koje je godinama izučavala, kao i specifičnom kombinacijom slikarstva i grafike, od čega je stvorila veoma osobenu i jedinstvenu tehniku po kojoj su njena djela prepoznatljiva širom svijeta.

Prema njenim riječima, proces stvaranja jedne umjetničke slike traje koliko i proces življenja ili proces rađanja ili djelo nastaje u jednom dahu.

"Umjetnost je živa stvar i za mene je svako umjetničko djelo jedno biće, koje ima emociju, dušu i ideju. Zbog toga se umjetnost i razlikuje od pukih predmeta, a što je duh umjetničkog djela veći - djelo je vrednije. Tako neka djela nastaju prateći cijeli moj život, a neka kao trenutak koji vam oduzme dah, kao bljesak svjetlosti u tami", ističe Kekićeva za Srnu.

vera kekic slike (1).jpg

Inspiraciju crpi, kako kaže, iz sebe, sopstvenog života i onog unutrašnjeg što doživljava.

"Moja inspiracija su bili periodi u mom životu, a moja vječna inspiracija i ono što radim dugi niz godina, moja zvijezda vodilja, ono što je najuzvišenije, jeste ljubav. Ljubav je moj put", ističe Kekićeva.

Prema njenom mišljenju, umjetnost je nešto sa čime se čovjek rađa, to je način razmišljanja, življenja, kao i osjećanja svijeta i svega što okružuje čovjeka.

Ona napominje da, kao vjernik, slikarske uzore nema, već gradi sopstveni put, ali umjetnici i djela koja voli jesu svjetska imena moderne umjetnosti poput: Pita Mondrijana, Pabla Pikasa, Anrija Matisa, Kazimira Maljeviča, Vasilija Kandinskog...

Kekićeva se umjetnošću bavi tridesetak godina, i to od svoje 14. godine, kada je upisala srednju Umjetničku školu u Sarajevu.

vera kekic slike (3).jpg

Do sada je imala više samostalnih i kolektivnih izložbi, a njena umjetnička djela bila su izložena na simpozijumima, u salonima umjetnosti i rezidencijama na svim kontinentima.

"Države koje bih istakla i u kojima se i danas nalaze moja umjetnička djela, u mnogobrojnim javnim i privatnim kolekcijama, muzejima i galerijama, osim naše zemlje, jesu: Srbija, NJemačka, Egipat, Austrija, Španija, Češka, Italija, SAD i Kina. Svako iskustvo je priča za sebe. Što se više dajete, više imate. Tako je u umjetnosti i u ljubavi", naglašava Kekićeva.

Djela Vere Kekić, kao i sve značajne novosti, kritike i biografija, odnedavno su dostupni i na njenoj internet stranici /verakekic.com/.