U rijeci Željeznici, u Istočnoj Ilidži, petu godinu zaredom, organizovano je plivanje za Časni krst, povodom praznika Bogojavljenja, na kojem je prvi do Časnog krsta doplivao Gradimir Miladinović iz Trebinja.

Gradimir miladinovic .jpg

Miladinović ističe da mu je ovo treći put da pliva za Časni krst u Željeznici, te se zahvalio Boračkoj organizaciji iz Istočne Ilidže koja mu je, kako kaže, učinila veliku čast da nosi njihovu zastavu, koja je bila na Hristovom grobu u Jersalemu.

– Pobjeda je izuzetna čast, samim tim na ovako veliki praznik je puno srce što se pliva. Zahvalimo se Bogu na zdravlju – istakao je Miladinović.

Ove godine manfestaciji je prisustvovao i Njegovo visoko preosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji je služio svečanu liturgiju i blagoslovio učesnike u crkvi u Vojkovićima.

Mitropolit Hrizostom čestitao je pobjedniku, ali i svima koji su učestvovali.

– Baš se radujem da sam danas prvi put na Željeznici. Bio sam prethodnih godina na rijeci Drini, ali ove sam godine ovdje kod vas – rekao je Mitropolit Hrizostom.

Do Časnog krsta trebalo je plivati 33 metra, što simboliše broj godina života Isusa Hrista. Danas je učestvovalo rekordnih 57 takmičara, među kojima su i tri žene.

Organizatori ovogodišnjeg plivanja za Časni krst su Srpsko kulturno-umjetničko društvo “Vojkovići” i Džudo klub “Famos”, uz blagoslov Srpske pravoslavne Crkvene opštine Vojkovići.