Veljko Jovanović /16/ pobjednik je tradicionalnog bogojavljenskog plivanja za Časni krst u rijeci Trebišnjici, koju je prethodno osveštao umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije.

bogojavljenje 2020 (2).jpg

On je bio najbrži među više od 70 hrabrih plivača, koji je najbrže isplivao oko 50 metara rijeke Trebišnjice od Starog grada do platoa ispod hotela "Leotar".

Na cilju su ga dočekali vladika Atanasije i sveštenstvo koji su mu uručili zlatnik, gradonačelnik Mirko Ćurić, kao i veliki broj okupljenih građana koji su sve učesnike pozdravili gromoglasnim aplauzom.

bogojavljenje plivanje 2020 (1).jpg

Jovanović je rekao da po treći put pliva za Bogojavljenje u rijeci Trebišnjici i da mu je ovo prvi put da prvi dopliva do Časnog krsta.

"Od svih medalja koje sam osvojio ovo mi je najdraža. Voda jeste hladna, ali kad se u nju uđe sve je mnogo lakše izdržati" rekao je Jovanović.

Najmlađi učesnik plivanja ove godine bio je jedanaestogodišnji Srđan Kurtović.

“Prvi put sam plivao. Na početku je bilo hladno, ali već od sredine rijeke nisam osjetio hladnoću. Ovo  mi je bila dugogodišnja želja i baš sam se lijepo osjećao”, rekao je Srđan.

Među plivačima je bila i jedna žena, Lola Milinić.

“Imam srpske i francuske krvi, a inače živim u Švajcarskoj. Došla sam u Trebinje jer je ovo jedan prelijep događaj i baš mi je drago što sam uspjela da preplivam Trebišnjicu”, rekla je Milinićeva.

Plivanju za bogojavljenski krst prethodila je Sveta arhijerejska liturgija u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg, koju je služio umirovljeni vladika Atanasije uz sasluženje sveštenstva Eparhije.

bogojavljenje plivanje 2020 (2).jpg

Nakon liturgije, od hrama do platoa ispod hotela „Leotar“ je prošla svečana litija.

Organizator tradicionalnog plivanja za bogojavljenski krst je Crkvena opština Trebinje.

Tradicionalno, nakon bogosluženja i plivanja, vjernici uzimaju osveštanu vodu koja se dijeli u hramu ili se uzme voda sa osveštane rijeke, jer, prema narodnom vjerovanju, ona tada ima iscjeliteljske moći.

bogojavljenje 2020 (4).jpg

bogojavljenje 2020 (3).jpg