Više od 30.000 Nikšićana učestvovalo je večeras u krstovdanskoj litiji tokom koje su još jednom poslali  jasnu poruku crnogorskoj vlasti da neće dati svetinje i da zakon o slobodi vjeroispovijesti trebaju da stave van pravne snage.

Niksic litija.jpg

Protojerej Nikola Marojević je istakao da je mirno i dostojanstveno okupljanje vjernika širom Crne Gore već sada istorija.

"Ova drama, na ulicama Crne Gore, a vidimo proširila se na mnoge zemlje gdje žive pravoslavni hrišćani, nadmašuje i nas kao njene protagoniste", rekao je Marojević.

On je kazao da Crna Gora u kojoj danas žive nije Crna Gora za koju su živjeli i ginuli njihovi preci.

"Naš narod, ma kako ga zvali, Srbi ili Crnogorci, Crnogorci ili Srbi, pravoslavni hrišćani – to smo mi, nikada nije bio raja. Raja nismo bili ni pod petovjekovnom turskom imperijom, a danas bi od nas da naprave raju! Dah slobode koji pronosimo ovim ulicama, ovim duhovnim lavirintima, ne može ugušiti niko. Kao ni sjaj u našim očima i radost na licima", poručio je otac Marojević.

Otac Marojević je rekao da samo narod koji nosi Boga u sebi može da bude slobodan, a da samo čovjek obasjan vječnim vrijednostima, moralom, dostojanstvom, poštenjem, vjerom – ima nade da će opstati.

"Čuvajmo hramove, branimo domove, ne dajmo na obraz. Živjela sloboda", zaključio je otac Marojević.