Brojni građani Trebinja i nekadašnji borci Bobanske čete evocirali su danas uspomene na najmlađeg poginulog borca Trebinjske brigade - Aleksandra Maslešu, koji je preminuo na današnji dan prije 25 godina od posljedica ranjavanja na Boračkom jezeru kod Konjica.

aleksandar maslesa 25 godina (2).JPG

Najmlađi borac, koji je svojom hrabrošću i ljubavlju prema otadžbini i danas primjer mladim generacijama, preminuo je na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu 16. januara 1995. godine, a prije nekoliko godina u naselju Bregovi izgrađen je spomenik u njegovu čast.

Cvijeđe će na spomenik su, između ostalih, položili predstavnici porodice Masleša, Grada Trebinja na čelu sa gradonačelnikom Mirkom Ćurićem, gradske Boračke organizacije, bivši pripadnici čuvene Bobanske čete.

"Sjećamo se jednog hrabrog čovjeka, tada djeteta koji je svoju ljubav prema otadžbini istakao na način vrijedan svakog poštovanja. Zatao je naš Aco uzor mladim generacijama, jer Republiku Srpsku, koju je on stvarao - danas treba čuvati i razvijati", naveo Ćurić.

aleksandar maslesa 25 godina (1).JPG

Pripadnik Bobanske čete Dragan Ristić Beli rekao da o Acu, i kao čovjeku i kao borcu, ima samo riječi hvale.

"Napustio je školsku klupu, pristupio Bobanskoj četi i sa njom učestvovao u vrlo teškim ratnim brobama. Hrabrosti mu nije nedostajalo, bio je spreman da brani vjekovna ognjišta našeg naroda i po cijenu svog života", naveo je Ristić.

Predsjednik gradske Boračke organizacije Dejan Bodiroga podsjetio je da je Masleša jeda od najmlađih boraca Republike Srpske, a da njegova žrtva obavezuje generacije iza njega da čuvaju svoju otadžbinu.

godisnjica aleksandar maslesa trebinje.jpg

Aleksandar Masleša ranjen je 27. septembra 1994. godine. Od iste granate poginuli su komandant Bobanske čete vojvoda Nedeljko Vidaković, te njegovi saborci Ljubiša Popović i Dragan Slijepčević, dok je Masleša teško ranjen.

U njegovu čast, Stadion malih sportova u Bregovima nosi njegovo ime, koji se nalazi neposredno uz spomenik, a nacrtan je grafit sa njegovim likom i amblenom Vojske Republike Srpske uz stadion u Policama.