Pravoslavna Nova godina u Herceg Novom je dočekana uz molebane, protestnu šetnju gradom i nalaganje badnjaka pred crkvom Svetog Arhangela Mihaila na Belavisti.

IMG_20200114_40630.jpg

Brojnim vjernicima i sveštenstvu čestitali su predstavnici Opštine Herceg-Novi, na čelu sa predsjednikom Stevanom Katićem.

Moleban je služen u crkvi Svetog Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj, nakon čega su se vjernici i sveštenstvo uputili ka Belavisti, izražavajući još jednom protest protiv usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Pred crkvom Svetog Arhangela Mihaila služen je moleban povodom pravoslavne Nove godine i tradicionalno nalagani badnjaci, a potom je održan prigodan program.

Obraćajući se okupljenim građanima, predsjednik opštine Stevan Katić je još jednom istakao da Herceg Novi ne prihvata i neće prihvatiti Zakon o slobodi vjeroispovijesti kakav je usvojen.

Herceg novi moleban3.jpg

Kazao je da narod pravoslavnu Novu godinu dočekuje ne onoliko radosan koliko bi trebalo da bude, ali se nada ”da ćemo ovako složni, svi zajedno, u miru u zdravlju i veselju i narednih dana dokazati i pokazati koliko nas ima.“

Posebno sam ponosan na Herceg Novi, na sve vas koji ste svih ovih dana u tolikom broju izlazili na litije, što ste još jednom pokazali da je Herceg Novi simbol slobode u Crnoj Gori i da smo još jednom opravdali orden Svetog Save prvog stepena koji smo dobili prije dvije godine”, poručio je Katić.

On je svima poželio mir, blagostanje i berićet uz obećanje da će naredna pravoslavna Nova godina biti proslavljena na istom mjestu, uz opšte narodno veselje i da će narod do tada odbraniti svoje svetinje.

Herceg novi moleban2.jpg