Društvo fizičara istočne Hercegovine organizovalo je 3. Zimsku školu fizike, koja je ovog januara okupila najbolje mlade fizičare-srednjoškolce iz Republike Srpske, a po prvi put učestvuju i učenici iz Srbije.

treca zimska skola fizike (1).JPG

Član Udruženja fizičara istočne Hercegovine Dobroslav Slijepčević rekao je da svake godine žele da podignu nivo kvaliteta zimske škole fizike.

"Nije bitan broj djece koliko kvalitet, jer se ovdje nalaze mahom najbolji učenici, koji su učestvovali na republičkom prvenstvu iz fizike. Ovdje se rade stvari koje su bliske radu na fakultetu, a u nekim segmentima i ozbiljnije od toga", naveo je Slijepčević.

On je istakao da će, osim profesora iz Trebinja, sa učenicima raditi profesori fizike iz Banjaluke, Novog Sada i Aleksinca.

Predsjednik Skupštine Grada Trebinje Dragoslav Banjak naglasio je da je ova zimska škola prirodna dopuna nastavnog plana i programa koji se provode u Republici Srpskoj i omogućuju učenicima koji mogu i žele više da prošire svoja znanja.

"Ono što je daleko važnije jeste da nauče osnove metodologije istraživanja, a to je ujedno i jedan od najvažnijih ciljeva savremenog obrazovanja. Učestvujući u zimskoj školi fizike učenici dobijaju mogućnost da razviju više nivoe umnih vještina što podrazumijeva stvaralačko, kreativno i problemsko razmišljanje", rekao je Banjak.

treca zimska skola fizike (2).JPG

Učenici imaju teorijska predavanja i zadatke u Gimnaziji "Jovan Dučić", a na Fakultetu za proizvodnju i menadžment obavljaće laboratorijske vježbe uz predavanja.

Zimsku školu fizike podržali su Grad Trebinje, Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Republički pedagoški zavod, Gimanzija "Jovan Dučić", Fakultet za proizvodnju i menadžment, kao i brojni trebinjski privrednici.