Širom Crne Gore i danas se služe molebani i održavaju litije protiv diskriminatorskog i neustavnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim se predviđa otimanje hramova od Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori.

Kuci.jpg

Kuči, plemenici i nasljednici velikog Marka Miljanova, krenuli su pješke sa Orljeva udaljenog 10 kilometara od Podgorice, na moleban u hram Hristovog vaskrsenja u glavni grad, a potom na molitvenu litiju koju će večeras predvoditi preosvećeni episkop dioklijski Metodije.

Više od 10.000 žitelja Berana i danas je krenulo od hrama Svetog Simeona Mirotočivog u centru grada, do manastira Đurđevi stupovi, gdje je služen moleban.

Nakon molebana u ime preosvećenog episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sveštenstva na pokazanoj brizi, ljubavi i podršci Crkvi zahvalio je sveštenik Dragan Ristić.

Žitelji Žabljaka ni večeras nisu se oglušili o poziv SPC da mirnim protestima ukažu na bezakonje koje se želi sprovesti nad Crkvom Božijom u Crnoj Gori.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije danas je, nakon svete arhijerejske liturgije, predvodio svenarodnu litiju ulicama grada pod Rumijom, kao vid molitvenog otpora diskriminatorskom i neustavnom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

Više hiljada Barana koji su učestvovali u litiji blagoslovio je mitropolit Amfilohije koji je rekao da je ova litija svjedočanstvo božanske ljubavi koja ne traži svoje i ne rađa mržnju i zlobu među ljudima, već se žrtvuje i služi, objedinjuje sve ljude i zemaljske narode bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost.

"Ovo je ljubav koja grli sve i sva, koja se nikoga ne odriče, samo se odriče mržnje, zlobe, grijeha, razdora meću braćom, ljudima. To je ljubav kojoj mi služimo, kojoj pojemo, kojoj vršimo ovu divnu litiju danas kroz ovaj sveti i blagosloveni grad. Neka bi ta Hristova ljubav, Bog kao ljubav objedinio i ozario srca svih žitelja ovoga grada i Crne Gore i čitavoga svijeta", rekao je vladika.