Bezobrazno skupi “mercedes”, “audi”, BMW, “rendž rover” i “porše” samo su neki od luksuznih automobila koje su privrednici iz BiH fiktivno pretvorili u teretnjake kako bi prilikom njihove nabavke izbjegli plaćanje PDV-a, utajivši tako gotovo tri miliona KM, piše "Glas Srpske".

Pokazala je to akcija Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH koja je započela sredinom septembra prošle godine, a s ciljem da razotkrije one obveznike koji privatno voze “teretne” automobile.

U UIO pojašnjavaju da su u posljednje vrijeme uočili da se luksuzni automobili atestiraju kao “teretna vozila”, te da su analize izvršenih dodatnih razreza u postupcima kontrola pokazale kako su takvi razrezi sve češće posljedica osporavanja prava na odbitak ulaznog PDV-a prilikom kupovine skupocjenih putničkih automobila.

- Akcija u vezi sa osporavanjem korišćenja prava na odbitak ulaznog PDV-a u situacijama nabavke i pretvaranja putničkih vozila u teretna pokazala je vrlo dobre rezultate kako u finansijskom smislu, koji se ogleda u velikom iznosu osporenih neosnovanih povrata, tako i u smislu preventivnog djelovanja jer je obveznicima poslata poruka da će svako nezakonito djelovanje biti sankcionisano - istakao je načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO Ratko Kovačević.

Dodao je da preliminarni rezultati akcije pokazuju da je, od pokrenute 263 kontrole, u 207 slučajeva utvrđen dodatni razrez po osnovu osporavanja prava na odbitak ulaznog PDV-a u vezi sa nabavkom automobila.

- Ukupan iznos osporenog prava na odbitak ulaznog PDV-a je 2,93 miliona KM, s tim da nisu uračunate obračunate zatezne kamate i izdati prekršajni nalozi. Najviše obveznika koji su skupocjena vozila prijavili kao “teretna”, a koja su u suštini koristili u privatne svrhe i za koja su izvršili odbitak PDV-a, je sa područja banjalučkog i sarajevskog regionalnog centra - kazao je Kovačević i dodao da je vrijednost pojedinih luksuznih automobila koji su se našli na meti inspektora dostizala nekoliko stotina hiljada maraka.

Tako je vrijednost najskupljeg luksuznog putničkog automobila koji je preko noći “prepravljen” u teretni premašila 228.000 KM. U pitanju je “audi Lj8” za koji PDV iznosi čak 33.161 marku. Na drugom i trećem mjestu su dva “mercedesa” čija je vrijednost 218.561 KM, odnosno 215.865 KM, a za koje je PDV iznosio čak 31.756 KM, odnosno 31.365 maraka.

Kovačević je istakao da su uslovi za odbitak ulaznog PDV-a jasno definisani Zakonom o porezu na dodatu vrijednost, te da će svima onima koji su neosnovano koristili to pravo ono biti osporeno uz obračun zateznih kamata i izdavanje prekršajnih naloga.

- Kazna se obračunava na način 50 odsto utvrđene obaveze za pravno lice i 50 odsto utvrđene obaveze za odgovorno lice. Imajući u vidu rezultate sprovedenih kontrola, UIO će i u narednom periodu nastaviti sa pojačanim kontrolnim aktivnostima u smislu osnovanosti prava na korišćenje odbitka ulaznog poreza i samog osporavanja istog - upozorio je Kovačević.

Ekonomista Marko Đogo nije iznenađen rezultatima kontrola UIO jer je, kako kaže, u cijelom regionu rasprostranjena praksa kupovine najskupljih automobila na preduzeća kako bi bilo izbjegnuto plaćanje poreza.

- To je ozbiljno kršenje zakona i dobro je da su inspektori započeli kontrole. Smatram da je potrebno kazniti svaku zloupotrebu i da niko ne smije biti pošteđen od slova zakona. S druge strane, domaću privredu treba dodatno rasteretiti kako bi bila efikasnija i razvijenija. Na taj način privrednici ne bi imali potrebu da traže mogućnosti da zaobiđu zakon - kazao je Đogo.

Plaćanje PDV-a

Građani BiH prilikom uvoza ili kupovine automobila imaju obavezu da plate PDV od 17 odsto, dok se PDV za nabavku teretnog vozila za potrebe firme ne plaća.

- Pravo na odbitak ulaznog PDV-a u skladu sa Zakonom o porezu na dodatu vrijednost u BiH se može ostvariti samo ukoliko obveznik nabavlja vozilo koje će nedvosmisleno i isključivo koristiti za poslovne svrhe - pojasnili su u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.