HERCEG-NOVI - Molebanom i litijom nastavljeni su protesti u Herceg-Novom protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je prije tri dana stupio na snagu.

efendija hodzic herceg novi.jpg

Moleban je služen u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg, a litija, u kojoj su vjernici nosili svijeće i ikone, zatim se kretala do Belaviste i hrama svetog Arhangela Mihaila.

Tu su se vjerenicima obratili Milan Radulović rodom iz Bara, inače profesor na Fakultetu islamskih nauka u Torontu i hercegnovski efendija Husein Hodžić, inače predsjednik Islamske zajednice Crne Gore za Budvu i Boku, savjetnik reisa za međureligijska i međunacionalna pitanja i nekadašnji glavni imam trebinjski.

Hodžić je, nakon čestitke upućene pravoslavnim vjernicima povodom Božića, poručio da je riješio da u svoje lično ime da podršku narodu Crne Gore u njegovom pravednom putu i protestu, jer je taj isti narod spreman da za vjeru da sve, a da vjeru ne da ni za šta.

„Pitaćete se zašto je ovdje jedan običan čovjek iz Bosne, sa sjevero-istoka što gleda u Drinu i Savu, iz Teočaka u kojem su, vjerovali ili ne, jedno vrijeme bile prisutne mošti apostola Luke, koga je Branković postavio baš tu pred dolazak Turaka. Nažalost, uzeli su ga rimokatolici. Ne znam jesu li platili i koliko je Branković naplatio, ali tako je bilo“, kazao je Hodžić.
On je istakao da su sve religijske konfesije u Crnoj Gori ugrožene, ali da je prva na idaru SPC, jer je sami naziv „zakon o slobodi vjeroispovijesti“ jedna obična lakrdija.

„Ko je taj koji ima pravo da između nas vjernika i Boga određuje šta je sloboda? Bog je rekao šta je sloboda. Kada ovo kažem ne govorim u ime Islamske zajednice, ali govorim Evropi i onima koji nam pričaju o NATO integracijama. Poručujem im da nam ne mogu prodavati ideje duplih aršina. Pola Kipra su uzeli, a pola ostavili, Bugare su uzeli da Božić slave 25. decembra. Molim Boga da vi svoj Božić slavite 7. januar. Nemojte da bide drugačije, jer ovaj Zakon je sve igra ka tome cilju. Imovina je najmanje bitna. Čuvajte vjeru“, poručio je burno pozdravljen efendija Hodžić.

On se tokom govora posebno zahvalio tadašnjoj opštini Trebinje, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i mitropolitu Amfilohiju jer su, u vrijeme podnošenja građevinske dozvole za gradnju Islamskog centra u Kumboru, bili ti koji su do tada dali najviše novca i prigoda, više nego muslimani i legitimna Islamska zajednica u Crnoj Gori.

Hodžić je i čovjek kojeg pamte i kao jednog od onih koji su sagradili kuću porodici oca Dragana Cvijanovića iz Bileće nakon njegove smrti.