Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović poručio je da litije neće stati dok Zakon o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju vjerskih zajednica ne nestane iz pravnog sistema države Crne Gore.

niksic.jpg

Perović je naglasio da je zakon, koji je usvojen u gluvo doba noći, antiustavan, diskriminatorski i nedemokratski, potkopava Crnu Goru i nanosi joj štetu, te da pitanje o tom aktu i litije koje se organizuju nisu stranačka tema.

"Ovo nije borba za prava sveštenika, već za to da svetinje koje smo dobili od predaka predamo potomcima. Prebacuju nam da litije idu protiv Crne Gore, takvima poručujem da se mi borimo za Crnu Goru. Ne može se prihvatiti antiustavan i diskriminatorski zakon, tako se potkopava država. Ako ovo sad prođe, donijeće sličan zakon za drugu oblast", rekao je Perović za hercegnovski Novi TV.

On je naveo da će se pravni savjet Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve /SPC/ danas oglasiti o inicijativi Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti tog akta.

Juče je stupio na snagu Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom statusu vjerskih zajednica u Crnoj Gori, koji je izazvao nezadovoljstvo SPC i opozicije predvođene Demokratskim frontom zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

Zakon predviđa da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.