Trebinjska policija identifikovala je nekoliko lica iz Hrvatske, koji su protekle noći napali jednog Trebinjca koji je prisustvovao tradicionalnoj bakljadi u čast 9. januara - Dana Republike Srpske kod Spomenika braniocima Trebinja sa namjerom da mu oduzmu ruksak, vjerujući da se u njemu nalazi srpska trobojka sa natpisom "Trebinje", nezvanično saznaje TrebinjeLive.info.

bakljada.jpg

Prema saznanjima do kojih smo došli, noćas oko jedan sat Trebinjca je napalo nekoliko mlađih lica, navodno mladih pripadnika HDZ-a, ispred ulaza zgrade u kojoj živi, a tom prilikom oduzeli su mu ruksak i u lice prsnuli "biber sprej".

Prethodno, jedno lice ga je pratilo od Spomenika braniocima Trebinja do njegovog ulaza, a zatim mu se obratilo na engleskom jeziku.

Ubrzo se iz jednog vozila pojavilo još nekoliko lica, a zatim su uz pomoć "biber spreja" onesposobili našeg sugrađanina i oduzeli mu ruksak.

Zatim su napustili lice mjesta i magistralnim putem prema Dubrovniku uputili se ka graničnom prelazu Ivanica, a o cijelom događaju obaviještena je trebinjska policija koja je brzom reakcijom i uz pomoć gradskog video nadzora došla do zanimljivih detalja.

Otkrili su, saznaje TrebinjeLive.info, da se jedno lice, koje je pratilo našeg sugrađanina do njegove zgrade, pravilo da uz pomoć mobilnog telefona snima bakljadu, naslonjen na obližnji zidić u Gradskom parku.

Ruksak su bacili u Volujcu, a pronašao ga je jedan biciklista, koji to prijavio policiji.

U ruksaku su se nalazile sve stvari - fotografska oprema, koje su u njemu bile i prije otimanja od našeg sugrađanina.

TrebinjeLive.info saznaje da je policija došla do informacija da su mladići iz Hrvatske imali namjeru da uzmu srpsku trobojku sa natpisom "Trebinje" i tkaninu sa natpisom "Reći ću vam iz inata, još uvijek je srpska Sparta", sa namjerom da se u Hrvatsku vrate "sa trofejem" i iste zatim zapale.

Daljom policijskom istragom, utvrđeno je da su mladići koristila dva vozila, koja su iznajmili u Posušju i Čapljini, a da je njihovo prebivalište na području Ploča, Metkovića, Splita i Dubrovnika.

Sa jednim vozilom su pratili Trebinjca od koga su oduzeli ruksak, a sa drugim grupu Trebinjaca koja se kretala kroz centar grada.

On kaže da je ovo bio direktan pokušaj omalovažavanja Dana Republike Srpske, u čemu ova lica nisu uspjela.

Trebinjac kome je oduzet ruksak kaže za naš portal da mu je žao što je do ovoga došlo, te pozvao svoje sugrađane da ne nasijedaju na provokacije nevažnih pojedinaca.

"Oni su ovo očigledno planirali, želeći da se pohvale da su, tobože, u centru Trebinja oduzeli srpsku trobojku. Najvažnije je da mi moramo da poštujemo naše komšije i da ne smijemo ni da pomislimo da uradimo nešto slično", priča ovaj Trebinjac.

Kaže i da su u Trebinje dobrodošli svi dobri ljudi, bez obzira na to koje su vjere ili nacije.

TrebinjeLive.info nezvanično saznaje da je trebinjska policija uspostavila saradnju sa policijom Dubrovačko-neretvanske županije po ovom pitanju.