Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas u Banjaluci da je Srpska slobodna, demokratska, parlamentarna, hrišćanska i sinonim za slobodu srpskog naroda, te da je to san koji je sanjan nekoliko stotina godina.

Milorad dodik .jpg

"Mnogo ljubavi je utkano u Republiku Srpsku i zato je ona veličanstvena", rekao je Dodik u obraćanju na svečanoj akademiji povodom 9. januara - Dana Republike Srpske.

On je podsjetio da je Republika Srpska formirana prije rata 9. januara 1992. godine, a prije toga u oktobru 1991. godine osnovana je i Skupština srpskog naroda u BiH.

"Morali smo 1992. godine na Palama da donesemo deklaraciju o formiranju naše Republike jer nam nisu dali u Sarajevu", dodao je Dodik i ponovio da je Republika Srpska danas stabilna i jaka.

On je istakao da Republika Srpska neće trpjeti inkviziciju Ustavnog suda BiH.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status