Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je Republika Srpska jedina opcija za budućnost svih njenih građana, dok je "velikim autoritetima" koji žele da nametnu svoja rješenja poručio da treba da znaju da građani Srpske nemaju ništa na prodaju i da svaki dio svoje Republike smatraju podjednako svetim.

prijem dan rs trebinje 2020 (2).JPG

Ćurić, koji je u Gradskoj upravi organizovao svečani prijem u čast 9. januara - Dana Republike Srpske, istakao je da iza onih koji žele da ospore ovaj veliki dan za sve građane Srpske - stoji politička montaža i zlonamjerna ujdurma, krunisana presudom Ustavnog suda BiH.

"Ali, iza Republike Srpske, s druge strane, stoji narod, koji se i referendumom izjasnio da 9. januar ostaje ono što je bio - faktički i istorijski neporeciv dan kada je Republika Srpska nastala", naveo je Ćurić.

On je istakao da niko u srpskom narodu nema ni ovlast ni pravo da, iz nekih političkih razloga, porekne krunske tačke u nastanku Republike Srpske, rasporedi ih na neka druga mjesta i u neka druga vremena i tako im pokuša dati značenje koje će odgovarati "drugima" u BiH.

prijem dan rs trebinje 2020 (3).JPG

Zato su, napomenuo je trebinjski gradonačelnik, veoma važni ustrajnost, strpljivost i jedinstvo, koje treba brižljivo čuvati, jer vrijeme donosi nova iskušenja i pitanja u kome će se snaga srpskog naroda mjeriti konsenzusom, do koga će morati da dođe u državi kakva je BiH.

"Naša obaveza je da neumorno krčimo put novim generacijama, da ne posustanemo, ne izgubimo snagu, energiju, volju i vjeru, ali i da se ne umorimo braneći interese Republike Srpske i vodeći dijalog sa svima u traženju najboljih rješenja", naveo je Ćurić.

Predsjednik gradske Boračke organizacije Dejan Bodiroga istakao je da najveća zahvalnost za Republiku Srpsku pripada pripadnicima Vojske Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su u najtežim vremenima stali na prve linije fronta i sačuvali vjekovna ognjišta našeg naroda.

On je svim građanima Trebinja i Srpske čestitao Dan kada je nastala "svetinja nazvana Republika Srpska".

Nakon prijema u Gradskoj upravi, na Spomenik braniocima Trebinja 1991-1996 položeno je cvijeće i evocirane su uspomene na najhrabrije Trebinjce koji su svoj život ugradili u temelje Republike Srpske.

prijem dan rs trebinje 2020 (1).JPG

Na tradicionalnom prijemu, između ostalih, bili su prisutni predstavnici gradskih i republičkih institucija, članovi Gradskog savjeta, privrednici, predstavnici sudske vlasti...

Proslava Dana Republike biće nastavljena sutra, 9. januara, kada će u 9.00 časova biti služena Sveta liturgija u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg, dok će u15.00 časova biti organizovana tradicionalna kolona automobila trebinjskim ulicama.

Vatromet sa brda Crkvina biće upriličen od 21.00 čas.

Odbori boračke organizacije iz mjesta iz istočne Hercegovine organizovali su koncert grupe "Jadrino jato" na platou ispred Kulturnog centra, čiji početak je u 19.00 časova.

Centralna manifestacija u čast Dana Republike biće upriličena u Banjaluci, gdje biti održana tradicionalna svečana parada u čast 9. januara.

prijem dan rs trebinje 2020 (4).JPG