Navršava se godinu dana od teške tragedije u Hidroelektrani "Dubrovnik" u Platu u kojoj su poginula tri radnika, a ni poslije 12 mjeseci porodice poginulih nisu saznale šta se tog kobnog 10. januara dogodilo i zbog čega su ostali bez svojih najmilijih, a ni elektrana još uvijek nije vraćena na mrežu.

he dubrovnik plat.jpg

Mato Maškarić, Ivica Zvrk i Davor Pozniak - izgubili su živote, a hrvatsko tužilaštvo ni poslije godinu dana nije saopštilo zvanični uzrok nezgode. Ni uprava Hrvatske elektroprivrede /HEP/, osim iskrenog saučešća, nije saopštila nijednu riječ na ovu temu, već se vješto krije iza istrage koja mjesecima tapka u mjestu.

Porodice nastradalih i dalje tragaju za istinom, prisjećaju se svojih najmilijih, ne znajući šta se dogodilo, ko će odgovarati i kad će HEP saopštiti istinu o ovom incidentu.

Neodgovorno ponašanje uprave HEP-a jasno je i radnicima hidroelektrane u Platu, koji su ih javno prozvali, poručujući mladim ljudima da u takvoj državi za njih nema mjesta, već da na vrijeme potraže novo prebivalište.

U unutrašnjosti hidroelektrane pričinjena je minimalna materijalna šteta, ali ni to nije bio dovoljan razlog upravi HEP-a da istraje na dosta bržim sanacionim radovima, pa se vraćanje prvog agregata na mrežu očekuje tek sredinom februara.

"Sada treba utvrditi odgovornost za smrt mojih kolega, ali i odgovornost za višemilionsku novčanu štetu, jer je ona do sada mogla biti sanirana, ali, vjerovatno, neko je iskoristio ovu tragediju za neke druge stvari. To bi trebalo da nam saopšti hrvatsko tužilaštvo koje je do danas samo ćutalo i prikrivenim privođenjima pravilo se da nešto radi", istakao je jedan od radnika HE "Dubrovnik" u ekskluzivnoj izjavi za portal "TrebinjeLive.info.

On kaže da mu se veoma teško i prisjetiti 10. januara 2019. godine, ali da mu je još teže kada shvati da su njegove kolege izgubile život, a da se istina ni danas ne zna.

Priča i da se teško ponovo vratiti u strojaru hidroelektrane "Dubrovnik".

"Ko bi se normalan vratio u strojaru u kojoj su život izgubila trojica dobrih ljudi, vrsnih radnika, a da se pritom ne zna zbog čega su danas dva metra ispod zemlje!?", pita se ovaj radnik hidroelektrane "Dubrovnik".

Za naš portal komentariše i medijski mrak u hrvatskim medijima u vezi sa događajima u Platu.

"U navodnoj demokratskoj državi, državi koja je članica Evropske unije, sloboda medija je upitna. Pričamo između sebe šta se ovo događa!? Nije nam bilo jasno, a onda smo saznali neke stvari. Nažalost. Mislim da vam je sve jasno", kaže ovaj čovjek, koji u tom momentu počinje da briše suze.

Tužna je i sama pomisao na to da svi ćute, kao da nikoga ne zanima istina. Moral je danas, priča nam, na niskim granama.

Govori nam i o gubicima zbog nefunkcionisanja hidroelektrane.

"To su stotine miliona kuna. Ali, ima ljudi koji su izgleda iskoristili situaciju, iako je ona baš tužna i teška. Vidjećemo da li će iko pokrenuti to pitanje, jer tokom godinu dana agregati nisu proizveli nijednog kilovata", priča za TrebinjeLive.info ovaj radnik.

Zbog nefunkcionisanja hidroelektrane, osim HEP-a, značajne gubitke pretrpjele su i Hidroelektrane na Trebišnjici, koje će u 2019. zabilježiti gubitak od oko 15 miliona KM.

Manje prihode imali su i grad Trebinje i oština Bileća.

Pretpostavka je da su tokom 2019. elektroprivrede Hrvatske i Republike Srpske ostale bez oko 110 miliona KM.

"Mora i za to neko da odgovara. To je ogroman novac. Ima ovdje posla za tužilaštvo ako se odluči da do tančina riješi ovaj predmet", tvrdi ovaj radnik.

Posljednje zvanično obavještenje iz HEP-a je da će jedan od dva agregata na mreži biti 15. februara, dok će drugi početi sa radom tek u martu.

Tokom incidenta iz prošle godine, nije došlo do oštećenja primarne opreme, a oštećeni su plafon, pojedini kablovi, pa ni javnosti ni struci nije jasno zbog čega hidroelektrana već odavno nije na mreži.